Aj dojčenie má svoje limity: Dokedy je to pre dieťa ešte normálne?

Toto sú výhody dojčenia.
V seriáli Som mama sa schyľuje k Tininej svadbe. A keďže chce mamička dvojičiek vyzerať sexi a mať v svadobných šatách dokonalé prsia, rozhodla sa, že sa pokúsi prestať dojčiť. Robí však správne?

Podľa zdravotníkov by mali mamičky dojčiť aspoň dva roky. Prvé štyri mesiace sa odporúča výlučne dojčenie, príkrmy prichádzajú na rad po šiestich mesiacoch. A ak sa pýtate dokedy by sa malo dojčiť, na to už odpovie laktačná poradkyňa. "Hovoríme o prirodzenom odstavení, kedy vlastne dieťa dospeje k tomu, že všetko čo pred tým pre neho poskytovalo dojčenie, postupne dokáže zvládať samo, a tá spodná hranica prirodzeného odstavenia je 2,5 roka, " odpovedala Silvia Galátová z OZ Mamila.  

Tina a jej šišky Tina a jej šišky Zdroj: TV JOJ

​Kolostrum, ktoré dieťa dostáva z prsníka po pôrode, sa tiež nazýva prvou vakcínou pre bábätko. Dojčenie predstavuje základný kameň zdravia súčasnej aj budúcej generácie detí a žien. "V materskom mlieku sa nachádzajú všetky živiny, ktoré dieťa potrebuje pre svoj rozvoj, to znamená, že má tam kompletne živiny, bielkoviny, tuky, cukry, materské mlieko obsahuje vitamíny, imunologické aktívne látky, ktoré pomáhajú dieťatku zvládať ten vstup do života, čo sa týka aj priebehu infekcií, preto je to to najlepšie, čo môže mamička dieťatku dať," dodala pediatrička Prokopová.  

Sledujte seriál SOM MAMA v stredu o 20:35 na JOJke!