Veľký talent a zázrak z rómskej osady: Z Timejky by si mnohí mohli brať príklad!

Školáčka robí všetko pre to, aby jedného dňa niečo dokázala.

Keď sa niektorí ľudia ocitnú v neľahkej životnej situácii, začnú sa sťažovať na nepriaznivý osud a horekujú jedna radosť. Timejka je však iná. Chytila svoj talent a všetky príležitosti za pačesy a robí všetko pre to, aby raz niečo dokázala. Táto dievčina je totiž Rómka a spolu s mamou a so súrodencami žijú v osade v skromnejších podmienkach. Verí však, že vďaka usilovnosti a tvrdej drine sa im z nich podarí vymaniť a žiť lepšie. Práve preto sa s veľkým nadšením vrhla na učenie, predovšetkým štúdium angličtiny. „Vzdelanie je pre mňa dôležité, pretože si chcem niekedy v budúcnosti splniť sny. A bez vzdelania to nepôjde,“ povedala Timea V siedmom nebi.

Vo svedomitom plnení si školských povinností ju podporuje aj jej mama. „V prvom rade by som chcela, aby sa podarilo deťom doštudovať. Aj preto, že sme Rómovia.  Ja som optimistka a verím, že keď budú mať školu, keď sa budú učiť, niekde sa posunú. Lebo ja som školu nedokončila a mrzí ma to. A chcem, aby moje deti mali školu a mali sa lepšie, ako som sa mala ja,“ zhodnotila mama Andrea. Predsudky spoločnosti voči Rómom ju netrápia, ale práve naopak – poháňajú ju vpred. Chce totiž všetkým dokázať, že každý má rovnakú šancu na úspech. Ja som hrdá Rómka. Ja sa nemám za čo hanbiť. Chcem byť úspešnou Rómkou, ktorá ukáže všetkým, že aj Rómovia na to majú niekým sa stať. Že nežijú len z dávok,“ zhodnotila siedmačka. Jej veľkým snom bolo navštíviť Londýn a ešte viac sa tak zdokonaliť v angličtine. Nuž, a presne od toho tu Siedme nebo je – aby plnilo sny.

Nenechajte si ujsť strhujúcu cestu Timejky z osady do kozmopolitného Londýna už v nedeľu V siedmom nebi o 20:35 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora