Dojímavý príbeh veterána: Zažil hrôzy vojny, všetkých stratil, no on sa stále usmieva!

Vlado Strmeň je hrdina, ktorý mal naozaj ťažký život, no napriek tomu nestratil úsmev z tváre. Ako tínedžer zažil na vlastnej koži hrôzy vojny. Mal totiž len 16 rokov, keď bojoval ako partizán v Slovenskom národnom povstaní.

Múzy zmĺkli a začali rinčať zbrane,“ takými slovami začína svoje rozprávanie o hrôzach vojny niekdajší partizán Vlado Strmeň, ktorý bojoval v Slovenskom národnom povstaní. Bol ešte prakticky dieťa, keď dostal do ruky pušku a musel z nej strieľať. Mal totiž len 16 rokov. „Dostal som výcvik ako strelec ľahkého guľometu a mínerský výcvik,“ zaspomínal si na kruté časy. Pri jednom boji ho zasiahla črepina z míny a dodnes má na ruke hlbokú jazvu, ktorá mu nedá zabudnúť na vojnu. Spomienky v hlave tiež nedokáže vymazať. „Bolo tam veľa rán, veľa krvi. Keď som prišiel do nemocnice, všade ležali ranení partizáni a vojaci. Plakali, kričali… Pod oknom operačky bola kopa rúk a nôh, kaluže krvi,“ povedal s bolesťou v hlase. Keď už bolo po vojne a bol dospelý, snažil sa žiť normálny a obyčajný život. Mal milujúcu manželku, dve krásne deti. Lenže ani rodinné šťastie mu nebolo dopriate. Vychovali sme dve deti – syna a dcéru. Obidvaja sú už tu. Keď prežijete vlastné deti, je to niečo strašné,“ vyslovil nad hrobom svojich detí, ktoré umreli v strednom veku na rakovinu.

V7N Vlado Strmen Zdroj: TV JOJ

Navždy ho opustila aj manželka, s ktorou by tento rok oslávil 70. výročie od svadby. „Všetci mi umreli, ostal som úplne sám. Nerád spomínam, nerád upadám do spomienok. Vyhýbam sa im,“ vzdychol si veterán. Napriek svojmu vysokému veku a nežičlivému osudu je nesmierne čiperný, vitálny a vždy usmiaty a pozitívne naladený. Sám sa stará o domácnosť a záhradu, varí, perie, žehlí či umýva okná. Neprestal ani hrať na akordeón, ktorým sa snaží potešiť penzistov v domove dôchodcov, do ktorého chodí pravidelne hrávať a spievať. Deduško ako vystrihnutý z rozprávky mal jediný sen – vidieť na vlastné oči Paríž, ktorý tak veľmi milovala jeho dcéra.Moja dcéra chodila každý rok do Paríža. Bola to jej srdcová záležitosť. Chodila tam veľmi rada a mala odtiaľ veľa pekných spomienok,“ povedal V Siedmom nebi. Jeho sen sme mu pomohli splniť v spolupráci s jeho obľúbeným muzikantom – Ondrejom Kandráčom a jeho manželkou Erikou.

Nenechajte si ujsť tento dojímavý príbeh V siedmom nebi už v nedeľu o 20:35 na JOJke!