Ťažký život malej Nelky: Doobeda maká v škole, poobede pomáha s bratmi autistami!

Nelka je veselá a ukecaná školáčka, ktorá má však na rozdiel od svojich rovesníkov úplne iné starosti. Keď sa vráti zo školy, doma sa jej začína „druhá smena“. Mamine totiž pomáha so starostlivosťou o bračekov autistov.

Päťroční súrodenci štvrtáčky Nelky sa narodili ako autisti. „Keď rástli a mali zhruba rok, začali chodiť. A už sa mi tam vtedy niečo nezdalo. Brblali, brblali, ale potom prestávali. Spolu sa nezahrali vôbec. Točili si veci, nerozprávali. Zo škôlky mi ich vyradili po troch mesiacoch, lebo sa neadaptovali vôbec. Potom sme šli k psychiatrovi do Trenčína a ten nám diagnostikoval, že majú detský autizmus,“ zaspomínala si mama Mirka na spôsob, akým zistili, že ich deti sa narodili s autizmom. Viac než bratia so špecifickou diagnózou však Nelku trápi smrť jej biologického otca. Hoci žije spolu s maminým novým mužom a ľúbi ho, na otca nedá dopustiť. Najhoršie je, že umrel, keď mala len štyri mesiace. „Muž mi ráno odišiel do práce, šiel opravovať vlaky, jeden rušeň. Narazili do osobného vlaku a neprežil to. Nelka mala vtedy štyri mesiace,“ vzdychla si Mirka.

V7N Samko a Kubko Samko a Kubko sa narodili s detským autizmom. Zdroj: TV JOJ

​Keď jej prvý muž tragicky zahynul, ostala na všetko sama. Útechou jej boli priatelia a známi, nuž a jedným z nich bol práve aj Jozef. Podľa jej slov sa časom akosi zblížili a dali sa dokopy. Krátko na to sa im narodili Samko a Kubko. Diagnózu autizmus neznášali ľahko. „Zo začiatku, keď sme sa to dozvedeli, som to ťažšie znášal. Pátral som, kde bola chyba. Márne. Tých príčin môže byť strašne veľa. Ale mi to ubližovalo, tak som prestal pátrať,“ skonštatoval. Najväčšou pomocou pre mamu Mirku je práve školáčka Nelka. „Ona je veľká a silná bojovníčka. Kebyže ju nemám, tak neviem. Som šťastná, že ju mám. Veľmi mi pomáha,“ vyznala sa Mirka. Jedným dychom dodala, že ju ale trápi, že dcérku zanedbáva. Kvôli Samkovi a Kubkovi jej totiž neostáva na Nelku toľko času, koľko by si želala. Siedme nebo im v tom trochu pomohlo a usporiadalo pre matku s dcérou babskú jazdu. A keďže Nelkinou najobľúbenejšou speváčkou je Kristína, asi netreba dlho rozmýšľať, kto bude hlavným hosťom na jej narodeninovej oslave!

Sledujte obľúbenú reláciu V siedmom nebi už dnes o 20:35 na JOJke!