Budúcnosť Dávida je v rukách Zuzany Čaputovej: TAKTO môže prezidentka rozhodnúť!

Celý život znášal týranie od svojho otca a pozeral sa na to, ako okrem neho ničí aj jeho matku. Dávid Bako mal sedemnásť rokov, keď to už nevydržal a peklo, v ktorom žili, ukončil vlastnými rukami.

Osud Dávida Baka, ktorý pred dvomi rokmi zabil svojho otca po dlhých rokoch brutálneho fyzického a psychického týrania, zomkol Slovákov a drvivá väčšina ľudí sa postavila na jeho stranu. Ich odkazy na sociálnych sieťach hovoria jasnou rečou – mladý muž si podľa nich zaslúži odpustenie trestu. Odsúdený bol na štyri roky, ale krajský súd mu trest zmiernil na dva roky. Na výkon trestu však stále nenastúpil, pretože sa o jeho prípad začala zaujímať prezidentská kancelária. Od Dávidovho právnika si pýtali podklady týkajúce sa jeho prípadu, pretože dostali od ľudí veľa žiadostí na udelenie milosti. Prezidentka Zuzana Čaputová má teraz tri možnosti, ako môže v Dávidovom prípade rozhodnúť. Môže mu jeho dvojročný trest zmierniť, môže mu trest úplne odpustiť, alebo môže žiadosti o milosť nevyhovieť.

K udeleniu milosti sa prikláňa aj Dávidov obhajca a argumentuje tým, že zločin bol spáchaný vo veľkom afekte po rokoch agresorovho vyčíňania. Iné je dopustiť sa chladnokrvnej vraždy a iné v tom naozaj vystupňovanom afekte po dlhých rokoch týrania… Dva roky sú spodná hranica trestnej sadzby pri vražde pri mladistvom. Ale myslím si, že tie výnimočné okolnosti toho prípadu by mohli byť zohľadnené v tom konaní o milosť,“ povedal Daniel Lipšic. Odpustenie trestu by si pre Dávida želal aj moderátor Siedmeho neba. Mám pocit, že v prípade Dávida najprv prišiel trest v podobe ťažkého detstva s tým tyranom a zločin bol až potom. Úprimne, vzhľadom na to, ako tie veci prebiehali, ja by som asi Dávidovi doprial, aby mu bol ten jeho trest premenený na podmienku,“ zhodnotil Vilo Rozboril. Kým prezidentka Zuzana Čaputová rozhodne o chlapcovom osude, jeho nástup na výkon trestu je pozastavený.