Paľo ostal po havárii nevidiaci: Namiesto toho, aby sa ľutoval, žije naplno a zabehol maratón!

Niekedy stačí naozaj sekunda a náš život sa môže radikálne od základov zmeniť. Svoje o tom vie aj Mikulášan Paľo, ktorý po autonehode prišiel o zrak. Osudu sa ale nepoddal. Práve naopak. Žije ešte možno aktívnejšie, než kedysi.

Štyridsiatnik Paľo z Liptovského Mikuláša je živým príkladom múdreho hesla, že všetko sa dá, len treba chcieť. Pred trinástimi rokmi sa jeho život od základov zmenil. „Šiel som do Anglicka pracovať. Bol som tam sedem týždňov. Nejako to nevyšlo…,“ začal svoje rozprávanie. Všetko sa udialo v priebehu niekoľkých sekúnd a Paľa to navždy poznačilo. Stal sa účastníkom autonehody, z ktorej si nič nepamätá. Vie len to, že v aute boli dovedna piati ľudia a našťastie sa nikomu nič vážne nestalo. Šok ale nastal, keď sa po havárii prebudil. Jediné, čo videl, bola tma. Mladý muž totiž pri nehode oslepol. „Bolo to veľmi tmavé obdobie a nerozumel som tomu. Že prečo stále tá tma? Už vtedy som nemal ľavé oko. V tvári mám dosť titánových platničiek. Pravdepodobne niečo prebilo čelné sklo a narazilo do mojej hlavy,“ myslí si Mikulášan.

Zmieriť sa so slepotou nebolo pre Paľa jednoduché. Trvalo mu nejaký čas, kým sa dokázal vyrovnať s faktom, že jeho stav je nezvratný. „Ťažko sa to prijímalo. Nevedel som, čo teraz so životom. Boli tam otázky – prečo ja? prečo oči? prečo nie niečo iné? Alebo potom, keď som to už tak vstrebával, som sa pýtal, čo teraz ja? Nemôžem si sadnúť za volant, nemôžem sa ísť pobicyklovať, nemôžem ísť na hríby. No, čo môžem? Dni a mesiace utekali a potom sa to už zlepšilo,“ vysvetlil s úsmevom. Namiesto toho, aby sa ľutoval, začal žiť aktívne. Športuje, behá, pracuje a stará sa o domácnosť, v ktorej žije sám. Dokonca si sám varí a pečie. Je teda takmer sebestačný a tým je obrovskou motiváciou aj pre ďalších ľudí. Aj Paľo mal však veľký sen, ktorý nebolo ľahké splniť. Túžil po odbehnutí maratónu. Na to však potreboval profesionálneho trénera, ktorý by ho na tak náročný beh pripravil a sparinga, ktorý by s ním chodieval behať. Siedme nebo mu s tým pomohlo a jeho súputníkom v behu sa nestal nikto iný než vášnivý bežec – moderátor Janko Mečiar. A ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta. Spanilá jazda týchto dvoch mužov bude naozaj dychberúca!

Sledujte tento strhujúci príbeh V siedmom nebi už v nedeľu o 20:35 na JOJke!