Inšpiratívne slová nevidiaceho Paľa: Odkedy som prišiel o zrak, žijem aktívnejší život!

Štyridsiatnik z Liptovského Mikuláša pred pár rokmi po autonehode prišiel o zrak. Ako sám tvrdí, jeho hendikep pre neho nie je v živote prekážkou. Práve naopak.

Paľov život sa pred trinástimi rokmi od základov zmenil, keď po autonehode ostal nevidiaci. Svojmu osudu sa ale nepoddal. Namiesto toho, aby sa ľutoval, začal žiť aktívne. Športuje, behá, pracuje a stará sa o domácnosť, v ktorej žije sám. Dokonca si sám varí a pečie. Je teda takmer sebestačný a tým je obrovskou motiváciou aj pre ďalších ľudí. „Ja posledných päť rokov, mám pocit, že žijem aktívnejšie, ako som žil predtým tridsaťpäť rokov. Ja proste chcem niečo robiť. Mňa nebaví doma vylihovať alebo pasívne oddychovať. Ja chcem plávať, ja chcem chodiť behať, ja chcem ísť na turistiku. Samozrejme, pri každej takejto aktivite potrebujem niekoho. Môžem sám bežať na bežiacom páse vo fitku, môžem plávať sám na plavárni. Nevravím, že je to zlé, ale niekde vonku behať po kopcom, alebo plávať v Liptovskej Mare, to je určite zaujímavejšie a krajšie,“ myslí si Paľo.

Životným snom tohto Mikulášana bolo odbehnúť maratón v Aténach. So splnením tejto túžby mu pomohlo Siedme nebo a na beh svojho života trénoval s moderátorom Jánom Mečiarom. O tom je známe, že beh miluje a aktívne sa mu venuje. Napriek tomu bol pre neho maratón poriadne tvrdým orieškom. „Ja môžem za seba povedať, že keby som to bežal sám, asi by som nedobehol. Ten maratón nie je úplne najľahší. Je dosť ťažký, pretože sa tam veľa beží kopcom, na čo ja nie som zvyknutý. Na rozdiel od Paliho, ktorý je z Liptova a behá tam po kopcoch hore-dolu. Nakoniec to, že sme sa spoločne dotiahli do toho cieľa, bolo absolútne super,“ skonštatoval Mečiar.