Ťažký život mladej mamičky Katky: S vážne chorým synčekom žijú zo 60 eur mesačne!

Katka je mladá, len dvadsaťjedenročná žena, ktorá žije veľmi ťažký a komplikovaný život. Okrem starostí s chorým dieťatkom má aj vážne existenčné problémy.

Mladá mamička Katka žije aj so svojím dvojročným synčekom Vladkom na lazoch neďaleko Krupiny. Jej život je extrémne ťažký a ona je príliš mladá na toľko starostí. Má len 21 rokov a mala by si svoju mladosť užívať. Namiesto toho má vážne existenčné problémy a nonstop sa stará o ťažko choré dieťa, ktoré má hneď niekoľko diagnóz. „Diagnózu má stanovenú epilepsiu. Podozrenie na mentálnu retardáciu, detskú mozgovú obrnu, autizmus,“ vymenovala hneď z úvodu relácie V siedmom nebi. Všetko je pre ňu ešte o to ťažšie, že je na to sama. Partner a Vladkov otec sa o nich vôbec nestará a finančne na dieťa neprispieva. „Nebola som pripravená mať dieťa. Nechcela som to hrotiť. Ja som bola študentka na strednej škole a mala som v pláne ísť aj na vysokú školu. Bohužiaľ, partner to tak nebral. On chcel strašne dieťa. Neviem, prečo, pretože aj tak odišiel. Respektíve, nezaujíma sa o nás,“ skonštatovala. Od tohto muža doslova ušla v januári 2018, keď už týranie z jeho strany nevydržala. „Začal enormne veľa piť, začal byť agresívny. Nielen na mňa, ale aj na Vladka. Prvýkrát ma udrel, keď som bola v ôsmom mesiaci. Dala som na neho trestné oznámenie, keďže on sa vôbec nezaujíma a ja fakticky nemám z čoho žiť,“ zhodnotila.

V7N Katka lazy Katka žije so synčekom na lazoch, ktoré sú od mesta vzdialené pol hodinu cesty pešo. Zdroj: TV JOJ

​Katka žije len zo sociálnych dávok, pretože sa nemôže zamestnať. Musí sa starať o svojho ťažko chorého synčeka a jediný typ práce, ktorý by mohla vykonávať, je práca z domu. Lenže to vôbec nie je jednoduché. „Stále rozmýšľam nad tým, ako by som si našla prácu, aby sme sa mali lepšie. Kebyže mám tú možnosť sa zamestnať. Nejaká podradná práca, je mi to jedno. Hocičo, aby som mu mohla dopriať viac,“ vysvetlila s plačom. Katka dostáva od štátu 246 eur. Keď vyplatí všetko nevyhnutné, na život s vážne chorým dieťaťom je ostáva 60 eur. To je suma, z ktorej sa naozaj nedá žiť. Je preto odkázaná na nákup potravín od svojich rodičov, ktorí sú ale tiež v zlej finančnej situácii. Mladej žene život komplikuje aj fakt, že žije na lazoch. Ak sa totiž chce dostať na autobusovú zastávku do Krupiny, odkiaľ cestuje do Banskej Bystrice k lekárovi, musí ísť pešo viac než pol hodinu. Na rukách s dieťaťom. Auto by pre ňu bolo obrovskou spásou a pomohlo by jej aspoň v zjednodušení presunov za lekármi. Siedme nebo sa pustí do veľkej akcie pomoci a osudom ťažko skúšanej žene sa aspoň čiastočne začne život meniť k lepšiemu.

Čo o príbehu povedal moderátor Vilo Rozboril? Pozrite si video:

Nenechajte si ujsť tento strhujúci príbeh V siedmom nebi už v nedeľu o 20:35 na JOJke!