Skvelá správa pre ťažko chorú Améliu: Poisťovňa jej schváli peniaze na liek z Ameriky!

Aminka z Horných Salíb bojuje s najťažšou formou spinálnej svalovej atrofie. Jedinou nádejou na vyliečenie je extrémne drahý liek, ktorý si však jej rodičia nemôžu dovoliť. Zdá sa ale, že rozkošnej princeznej konečne svitá na lepšie časy!

Aminka sa narodila po vzorovom tehotenstve ako nádherné na prvý pohľad zdravé dievčatko. Keď sa však ani po 2 mesiacoch skoro vôbec nehýbala, začali rodičia aj s pani doktorkou tušiť, že niečo nebude v poriadku. Po celej sérii rôznych vyšetrení dostali správu, že Aminka trpí veľmi zriedkavou, neliečiteľnou chorobou - Spinálnou svalovou atrofiou typu 1, vďaka ktorej sa nebude vedieť nikdy postaviť, pravdepodobne ani posadiť a časom jej svalstvo ochabne natoľko, že ani samostatne jesť a dýchať. Po prekonaní prvotného šoku prišla pre rodičov ďalšia rana. Dozvedeli sa, že väčšina detí s týmto ochorením sa dožíva veku do dvoch rokov. Jedinou nádejou pre pacientov s touto diagnózou je špeciálna génová liečba liekom, ktorý vyvinuli v Amerike. Jeho cena je však šialená. Stojí dva milióny eur.

Krátko na to, ako sa do prípadu „obulo“ Siedme nebo a spustilo zbierku pre štyri choré detičky, medzi ktorými bola aj Aminka, sa ľady pohli. Začiatkom marca premiér Peter Pellegrini ako zastupujúci minister zdravotníctva podpísal výnimku, aby mohol byť podaný ten najdrahší liek všetkým štyrom detičkám. Taktiež vtedy uviedol, že už komunikoval s riaditeľkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne a tá pravdepodobne rozhodne pozitívne vo veci preplatenia lieku. Tak sa aj stalo a koncom minulého týždňa Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zvolala brífing, na ktorom oznámila vynikajúcu správu práve pre Aminku. Tá je totiž poistená v tejto poisťovni. Dievčatku schvália liečbu a preplatia ju hneď, ako to bude možné. „Ak pacientka bude spĺňať a ošetrujúci vypíše túto žiadosť, samozrejme, my to posúdime pozitívne a budeme to preplácať,“ uviedla riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. Otázkou zostáva, ako zareagujú ďalšie poisťovne, v ktorých sú poistené ďalšie dve deti – Alexko a Alexej. Riško už peniaze má. Vyzbierali sa od ľudí cez vyhlásené zbierky.