Andrej sa po kóme musel všetko učiť nanovo: Je zázrak, že žijem, chodím a rozprávam!

Mladý muž aj so svojou rodinou žili úplne normálny a bežný život. Pred dvomi rokmi sa to však všetko zrútilo ako domček z karát. Po Andrejovom páde sa začal doslova hororový kolotoč.

Andrejovi sa bežný život jedného dňa cestou do práce doslova rozsypal na márne kúsky. Dostal epileptický záchvat a pri páde si pravdepodobne udrel hlavu o obrubník. Po vyšetreniach zistili, že má v mozgu nebezpečný zhluk ciev, ktorý môže kedykoľvek prasknúť. Nasledovala operácia a trojmesačná kóma. Hoci mnohí, ktorí kómu zažili, z nej majú spomienky, nie je to Andrejov prípad. Za čo je v podstate aj vďačný. „Veľmi veľa ľudí hovorí, že v kóme mali halucinácie a videli tunel. Ja som nevidel nič. Môj mozog nefungoval. Z kómy si nepamätám vôbec nič. Asi je to aj lepšie,“ zhodnotil mladý muž. Po všetkých zákrokoch totálne stratil pamäť, takže, si ani nepamätal, čo sa vlastne stalo. Prebudenie v nemocnici bolo preto, pochopiteľne, šokom. „V prvom rade to bol šok, že čo sa mi stalo. Že som v nemocnici, som na prístrojoch a neviem, čo sa stalo. A nikto mi to nechcel povedať, lebo by som sa z toho možno zbláznil,“ myslí si.

Aj keď lekárske prognózy boli veľmi zlé, Andrej sa o svoj návrat do života pobil ako lev. Otec ho ako musel naučiť nanovo čítať, písať, rozprávať ako chodiť. Že sa to podarilo, vníma mladý muž ako hotový zázrak. „Ja som rád, že sa môžeme takto porozprávať, pre mňa je to zážitok, lebo už viem, ako sa cíti človek, ktorý nevie rozprávať. Nevie povedať, čo si myslí, čo cíti, čo má na srdci. Je to zázrak. Ako som povedal, tam bola vyššia moc, ktorá ma zachránila pomocou pána primára, ktorý mi zachránil život,“ dodal.