Dojatý vojnový veterán (92) zo Siedmeho neba: Odpadnete, koľko už pre seniorov vyzbieral!

Vladimír Strmeň zažil hrôzy vojny a aj to ho naučilo, že cesta životom je najkrajšia vtedy, ak pomáhame druhým. Preto sa rozhodol hrať u seba v záhrade na harmonike dovtedy, kým nevyzbiera 5 tisíc eur pre Domovy seniorov. Dobrí ľudia však prispeli oveľa vyššou sumou!

Seniori sú v súčasnej pandémii koronavírusu tou najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva. Dôkazom sú desiatky nakazených klientov v Domovoch sociálnych služieb. Pomôcť sa im rozhodol vojnový hrdina, 92- ročný Vlado Strmeň, ktorý v relácii V siedmom nebi rozprával o svojich spomienkach na hrôzy druhej svetovej vojny. Po vzore britského vojnového veterána Toma Moora usporiadal u seba v záhrade v Banskej Bystrici sériu koncertov, ktoré sa naživo vysielali na facebookovej stránke V siedmom nebi. „Šli sme do toho oddýchnutí a s vervou, lebo sme verili, že týmto naším počínaním otvoríme ľudské srdcia. Ja som sa zaviazal, že pokiaľ nevyzbieram aj s televíziou JOJ aspoň päť tisíc eur, budem hrať každý piatok na záhrade od sedemnástej do osemnástej hodiny,“ vysvetlil svoje pohnútky vojnový veterán.

Koncert Vlada Strmeňa a Ondreja Kandráča si môžete pozrieť vo videu:

K jeho koncertu sa v sobotu pripojil aj obľúbený muzikant Ondrej Kandráč, s ktorým sa pozná už z nakrúcania Siedmeho neba. „Musím poďakovať aj Ondriškovi Kandráčovi. To je zlatý môj dobrý kamarát. Veľmi som sa potešil, keď prišiel,“ skonštatoval Strmeň. Hoci sám dúfal, že sa za tri koncerty podarilo vyzbierať aspoň 4 tisíc eur, skutočne vyzbieraná suma ho doslova šokovala. Dovedna sa totiž vyzbieralo fantastických 15262 eur, ktoré poputujú do Domovov seniorov v Banskej Bystrici a okolí. „Z úprimného srdca vám ďakujem, televízni diváci, ktorí ste prispeli na túto dobrú myšlienku,“ poďakoval sa divákom. Jeho snahu pomáhať si nesmierne váži aj moderátor Siedmeho neba. „Vlado je sám v ohrozenej skupine a napriek tomu nielenže sa nebojí, ale sám by chcel pomáhať. Mňa to dostalo,“ zhodnotil Vilo Rozboril.

Otvorené rozprávanie vojnového veterána Vlada Strmeňa o hrôzach vojny nájdete vo videu:

​Vlado Strmeň je hrdina, ktorý mal naozaj ťažký život, no napriek tomu nestratil úsmev z tváre. Ako tínedžer zažil na vlastnej koži hrôzy vojny. Mal totiž len 16 rokov, keď bojoval ako partizán v Slovenskom národnom povstaní. Časy, ktoré vtedy aj so svojimi kamarátmi prežívali v zákopoch, si už v  dnešnej dobe ani nevieme predstaviť. On ich však má v živej pamäti.Od ukončenia vojny už uplynulo veľa času, tak už aj tie rany vojny a vojnového pustošenia sa už akoby aj zahojili. Ale spomienky ostávajú. Spomínam si na mojich dobrých spolubojovníkov, lepších odo mňa, ktorí padli. Ktorým už sa nedalo pomôcť. Nevedeli sme ráno, ktorí z nás ešte dožijú večera. Večer sme nevedeli, ktorý sa ešte dožije rána,“ povedal niekdajší partizán a dnes vitálny dôchodca v relácii V siedmom nebi.