Chvíľa, na ktorú sme všetci čakali: Všetky štyri deti so SMA konečne dostali svoj liek!

Príbehy malých bojovníkov so spinálnou svalovou atrofiou doslova spojili celé Slovensko. Dobrí ľudia niekoľko mesiacov pomáhali ich rodičom na ceste za splnením ich sna. Tým bolo navrátiť zdravie pre ich milované dieťa. A to by malo byť na dobrej ceste. Riško, Alexko, Alexej aj Amélia už dostali drahý liek, ktorý by mal ich zdravotný stav radikálne zlepšiť!

Celé Slovensko niekoľko mesiacov sledovalo strhujúci boj rodičov o záchranu zdravia a života ich štyroch ťažko chorých detí so vzácnou diagnózou spinálna svalová atrofia. Zachrániť ich mohol len jediný liek, no ten bol zároveň tým najdrahším liekom na svete. Dávka totiž stála až dva milióny eur. Keďže nešťastní rodičia si jeho kúpu nemohli dovoliť, obrátili sa s prosbou o pomoc na širokú verejnosť. Rozbehlo sa niekoľko zbierok, do ktorých prispievali známe osobnosti, ako aj obyčajní ľudia. Usporiadali sa benefičné koncerty, na ktorých umelci účinkovali bez nároku na honorár. Do veľkej akcie pomoci sa zapojila aj obľúbená relácia V siedmom nebi, ktorá pre detičky vytvorila zbierku a taktiež im prispela nemalou sumou.

Život Riška, Amélie, Alexa a Alexeja bol dlhé mesiace v rukách osudu a nikto netušil, či dostanú svoju liečbu včas. Prvou pozitívnou správou bolo podanie lieku Riškovi ešte na jar. Jeho stav sa radikálne zlepšoval zo dňa na deň, čo dávalo rodičom ostatných troch detí nádej. Našťastie, veci sa pomerne rýchlo pohli a koncom mája dostal liečbu Zolgensma aj Alexko. Koncom júna ho nasledovala Amélia a len pre pár dňami bol liek aplikovaný aj Alexejovi. Ich cesta za zdravím sa síce ešte neskončila, no prvé veľké víťazstvo sa im už podarilo dosiahnuť.

Rodičom aj detičkám želáme veľa síl a energie na ich ďalší boj!