Maminu ťažko chorej Lívie drží nad vodou jediná vec: TOTO jej dáva nádej a silu bojovať!

Rozkošná Lívia z dedinky Pichne sa narodila so vzácnou a veľmi závažnou Canavanovou chorobou. Táto diagnóza má podľa lekárov veľmi zlé prognózy a detičky s ňou sa dožívajú maximálne 10 rokov. Nedá sa totiž liečiť.

Števka je mladá, len 23- ročná žena, no už v tomto veku nesie priťažký kríž. Jej milovaná dcérka Lívia totiž bojuje s neliečiteľnou a smrteľnou Canavanovou chorobou. Keď lekári vyriekli tento šokujúci ortieľ, mladá mamička sa pochopiteľne takmer zosypala. Čítali sme o tom na internete, aj keď veľa toho o tom nebolo. Stačila mi len tá veta, že je to smrteľné a ja som týždeň nevedela k sebe prísť. Dlho som sa z toho spamätávala. Až potom som to začala riešiť, lebo inak sa nedalo,“ zaspomínala si na ťažké chvíle Števka. Po čase sa jej podarilo zistiť, že predsa len nejaká nádej existuje.

Je ňou experimentálna génová liečba v Amerike. Liečivo by po jednorázovom aplikovaní do poškodenej časti mozgu malo chorobu zastaviť a dokonca spustiť regeneráciu zničených mozgových buniek. Avšak, čas podania lieku je mimoriadne rozhodujúci. Čím skôr dieťatko s Canavanovou chorobou liek dostane, tým je väčšia šanca, že dieťa bude žiť plnohodnotný život. Liečba však stojí závratný milión eur. Silu bojovať o zdravie svojho jediného dieťaťa jej dodával prípad štyroch detičiek so SMA, ktoré aj prostredníctvom Siedmeho neba zbierali financie na taktiež drahú liečbu. Je to pre mňa veľká nádej. Práve v tom čase, keď my sme sa dozvedeli, že Lívinka bude prijatá do programu, prebiehala zbierka týchto detičiek. Nás sa to veľmi dotýkalo, lebo som si bola vedomá toho, že asi budem musieť urobiť niečo podobné. Oni mi boli aj takou inšpiráciou v tomto, že keď to dokážu oni, tak to dokážeme aj my,“ vysvetlila Livkina mama. Keby sa podarilo vyzbierať peniažky pre Líviu, bolo by to pre mňa všetkým na svete. To sa ani nedá opísať. Aspoň by som vedela, že sme urobili naozaj všetko,“ dodala jedným dychom.

Ak by ste ťažko chorej Livke chceli pomôcť aj vy, môžete tak urobiť aj prostredníctvom stránky Ľudia Ľuďom:

Milionova Livia Zdroj: Ludia Ludom