Zdravotný stav Riška so SMA sa stále zlepšuje: Aha, aké pokroky už chlapček dosiahol!

Malý bojovník so spinálnou svalovou atrofiou pred rokom spojil celé Slovensko. Dobrí ľudia pomohli Riškovým rodičom na ceste za splnením ich sna, ktorým bolo vrátiť mu zdravie. Jeho stav sa po podaní lieku a po množstve ich spoločného úsilia čoraz viac zlepšuje!

Riško bol do štyroch mesiacov úplne zdravé dieťa a zrazu sa to všetko zosypalo. Chlapčekovi diagnostikovali spinálnu svalovú atrofiu, pričom vyhliadky do budúcnosti neboli najlepšie. Nádejou bola extrémne drahý liek Zolgensma z Ameriky, ktorý stál až dva milióny eur. Našťastie, dobrí ľudia na Slovensku sa spojili a prostredníctvom zbierok a finančných príspevkov sa podarilo vyzbierať dostatok peňazí. Riškovi bol liek podaný takmer pred rokom a jeho zdravotný stav sa zlepšuje doslova z mesiaca na mesiac. Pred pár dňami absolvoval špeciálne rehabilitácie v Košiciach, ktoré chlapčekovi nesmierne pomáhajú. Riško sa na tieto rehabilitácie stále teší a popri hraní sa si aj poriadne zamaká. Pri každej takejto hodinovej rehabilitácii sme na neho neskutočne hrdí. Hrdí na to, ako sa snaží a aj keď občas s plačom, aj tak siahne až za hranice svojich síl. Je úžasné sledovať ako spolupracuje so skvelou fyzioterapeutkou a ako sa nám s jej pomocou darí Riška posúvať milimetrovými krôčikmi dopredu,“ napísali nadšení rodičia na Facebooku.

Nad pokrokmi, ktoré Riško robí, žasnú aj lekári. Naša úžasná doktorka a sestrička Riška nevideli veľmi dlho a skonštatovali, že sme im tam priniesli iného Riška akého poznali predtým. Pravdupovediac občas sa aj my pýtame, kedy sa stihol Riško tak zmeniť. Tie osobnostné zmeny sa dejú veľmi rýchlo,“ zhodnotili. Súčasťou chlapcovej liečby sú aj vyšetrenia u logopedičky, s ktorou pracujú na tom, aby mohol prehĺtať. Vďaka ich radám a tipom dosiahli obrovský úspech a tým je prvý náznak prehĺtania. To znamená, že sme na výbornej ceste a naša spoločná drina prináša prvé výsledky. Pani logopedička to prirovnáva k takému pokroku akým bolo to, že pred liečbou Riško iba ležal, aby sa neudusil vlastnými hlienmi a teraz dokáže s oporou sedieť. Je to pre nás úžasný úspech. Naďalej pokračuje v aktívnom cvičení prehĺtania a veríme, že príde deň, kedy Riško dokáže prijať ústami aspoň hlt vody. Môže to trvať veľmi dlho ale my sa nevzdáme.“

Rodičia dúfajú, že vďaka liečbe začne Riško jedného dňa aj rozprávať. K jeho prvým slovkám určite vedie ešte dlhá cesta, no celá rodinka je plná odhodlania. Veríme, že to pôjde a my sa dočkáme Riškovho prvého slovíčka. Zatiaľ sa však popri intenzívnom cvičení budeme snažiť učiť Riška komunikovať obrázkami, aby nám vedel ukázať, čo si prosí alebo čo ho trápi. Pred liečbou mal Riško dni, kedy nevydal zo seba ani hlások. Teraz nám spríjemňuje každý deň svojím krásnym hláskom. Hoci sú to ešte len zvuky, už to je obrovský pokrok,“ dodali rodičia.

Riškovi aj jeho rodičom držíme palce a želáme veľa síl na ich ceste za jeho zdravím!