Ivana sa podľa prognóz nemala dožiť 40-ky: Jej obrovská chuť žiť vháňa slzy do očí!

Ľudia si túžia plniť sny, aj keď sú v ťažkých životných situáciách. Aj v takých, ktoré sú možno neriešiteľné. Príkladom je o život bojujúca Ivana z Levíc. Hoci má veľmi vážnu diagnózu, nestráca chuť žiť. Práve naopak. Život si užíva tak, ako to možno nedokážu ani mnohí zdraví ľudia!

Ivana je mladá žena, čerstvá štyridsiatnička, ktorá už niekoľko rokov bojuje s mimoriadne vážnou diagnózou. Má rakovinu hrubého čreva s mnohopočetnými metastázami. Za uplynulé roky si prešla hotovým peklom. "Nemala som to len na čreve, ale na maternici, na vaječníkoch...to všetko mi museli čistiť, všetko mi vyberať. Už vtedy to boli celkom slušné bolesti. Potom nasledovala chemoška. No a v podstate od začiatku bolo jasné, že ja do smrti ostanem na paliatívnej liečbe," povie Ivana v Siedmom nebi. Podľa jej slov bol azda najhorší úplne prvý rok s touto diagnózou. Jej dcéra mala len trinásť rokov. "Ja som roky bola v neskutočnom utrpení. Mne chemošky robili zle, bolesti robili zle, nevoľnosti, psychicky mi bolo zle. Mala som terapiu, pri ktorej som bola kompletne vyhádzaná a prišla som o tvár. Boli chvíle, keď som si želala zomrieť. Aj napriek tomu, že tu mám niekoho, kto ma potrebuje," vysvetlí so slzami v očiach. V najťažších chvíľach sa nevedela sama napiť, najesť, nevedela chodiť.

V7N - bojovnicka Ivana Zdroj: TV JOJ

Potom sa v nej však niečo zlomilo a povedala si, že bude bojovať. Že si bude užívať život, pretože je to dar. "Strašne chcem žiť. Milujem život. Milujem svoju dcéru, milujem tento svet a ja tu chcem byť." Jej chuť žiť bola až taká veľká, že porazila všetky prognózy. "To nebolo reálne, že sa dožijem štyridsiatky. Teraz akurát doktor, ktorý mi oznamoval, že mám rakovinu ako prvý, mi povedal, že mám mu poslať recept, ako to robím, lebo nechápe," zaspomína si. Siedme nebo bude tejto osudom ťažko skúšanej žene plniť sny a bude to naozaj nádherné. "Ona mala napísaný zoznam snov, ktoré chce si ešte chce splniť. Kým má ešte ako tak silu. Ja, keď som to videl, ako to režisérka Lenka Moravčíková zostrihala, hovorím: Lena, toto je príbeh, ktorý sa dá nazvať, že katarzia. Tá Ivana nám dá návod na to, ako si užívať každú sekundu života. Lebo vy neviete, či sa nám čas nekráti. A to, ako si to ona celé užila a aj signál, ktorý vyslala, že si treba užívať každú minútu života...myslím si, že to bude veľmi nákazlivé," povedal o príbehu moderátor Vilo Rozboril.

V7N - bojovnicka Ivana Zdroj: TV JOJ


Sledujte obľúbené V siedmom nebi každú sobotu o 20:40 na JOJke!