Martina bojuje so sklerózou multiplex 11 rokov: Okrem choroby rieši aj predsudky okolia!

Dvadsiatnička Martina pre svoj život potrebuje dve veci - hudbu a lásku. Obidve jej pomáhajú v ťažkých chvíľach jej života. Už jedenásť rokov totiž bojuje so sklerózou multiplex. Najväčšou oporou je pre ňu jej partnerka Kristína, ktorá je pre ňu doslova strážnym anjelom.

Východniarka Martina od svojich trinástich rokov bojuje so sklerózou multiplex. Takáto vážna diagnóza často poznačí aj dospelého človeka, nieto maloletého. Dievča sa so svojím údelom nevedelo vyrovnať. "Do osemnástky som to veľmi ťažko znášala. Bolo aj sebapoškodzovanie kvôli tomu, lebo som to psychicky nedávala. Ja som nevidela na oko, potom nepočula na ucho. Polovička tváre mi ochrnula, začal mi tras rúk a teraz aj nohy," povie Martina v Siedmom nebi. Navyše, okrem choroby sa od svojich rovesníkov odlišovala ešte niečím. "Nikto ma nemusel. Vyčnievala som z davu. Mne sa už v trinástich ženy páčili. Lebo z mužskej strany mi bolo viac ubližované, než dávané lásky," vzdychne si mladá žena.

V7N - Martina skleroza multiplex Zdroj: TV JOJ

​Martinin život sa však radikálne zmenil, keď do neho vstúpila Kristína. Tá je nielen jej láskou, ale aj najlepšou kamarátkou, strážnym anjelom i asistentkou. Najdojímavejšie je, že sa dali dokopy už v čase, keď bola Martina vážne chorá. "Ja som nevnímala, že má nejakú diagnózu. Že, panebože, bojím sa toho. Keď človek cíti, tak cíti. Tým, že má človek niekoho rád, jasné, že mu aj asistuje," skonštatuje Kika. Martina, ktoru si diváci JOJky môžu pamätať aj zo šou Česko Slovensko má talent, si oporu svojej partnerky nesmierne váži. "Kika sa obetovala v živote pre mňa veľakrát. Obetovala sa tým, že si ma zastala, aj sa pobila kvôli mne." Tieto dve ženy sa však stretávajú s veľkým odsudzovaním ich vzťahu a to ich trápi. "Padol by mi kameň zo srdca, keby nás ľudia neodsudzovali za to, že sme dve ženy. Veľa ľudí nevidí našu lásku, ktorá nás spája. A ktorá nás robí silnými," povie Kika.

V7N - Martina skleroza multiplex Zdroj: TV JOJ

​S výskytom rôznorodých reakcií ráta aj moderátor Vilo Rozboril. No podľa jeho slov na príbehu nie je dôležité to, aké pohlavie majú ľudia v tomto páre, ale niečo úplne iné. "Pre mňa je to príbeh o tom, že láska bez zodpovednosti nie je láska. A v prípade, že tá láska so zodpovednosťou je medzi kýmkoľvek, nemám najmenšie právo to posudzovať. A už vôbec nie odsudzovať. Učiníme i tam veľkú pomoc pre Maťu. Myslím si, že ukážeme Slovensku, že rešpektovať lásku, pokiaľ je sprevádzaná zodpovednosťou, je potrebné. Nič iné ma na tom nezaujíma. Ja očakávam, že sa nájdu hejteri, ale prežijem. Veď...predsa už aj pápež František povedal: Kto som ja, aby som súdil. Pardón, keď to povie pápež, tak ja sa k tomu môžem len skromne pridať," vysvetlil Vilo.

V7N - Martina skleroza multiplex Zdroj: TV JOJ


Sledujte obľúbené V siedmom nebi každú sobotu o 20:40 na JOJke!