Miška pre svoj pôvod zažila veľa ponižovania: Aby niečo dosiahla, musí makať dvojnásobne!

V sobotňajšom Siedmom nebi sme spoznali snaživú maturantku Mišku, ktorá môže byť príkladom pre svojich rovesníkov. Je najlepšou žiačkou na škole, predsedkyňou školského parlamentu, exceluje v angličtine, ktorú sa naučila sama a popri tom všetkom ešte brigáduje, aby do domácnosti priniesla peniaze. Napriek tomu všetkému sa stále stretáva s predsudkami a nevhodnými komentármi. Prečo? Lebo sa narodila ako Rómka.

Maturantka Miška rozpráva o ponižovaní, ktoré si pre svoj rómsky pôvod zažila, veľmi otvorene. Hoci ide o tabuizovanú tému, nemá problém o nej hovoriť. Práve naopak. Chce ju otvárať, aby sa šírila osveta. "Asi každý Róm sa stretáva s predsudkami a komentármi na jeho osobu. Podľa mňa by sme to mali vylúčiť, pretože nie je to veľmi pekné, keď niekto odcudzuje človeka len podľa toho, že je Róm. Čiže, podľa jeho etniky," povedala v rozhovore pre joj.sk. S negatívnymi komentármi na svoju osobu sa stretla najmä v čase, keď sa stala predsedkyňou školského parlamentu a chodila na rôzne školenia. Dostávala otázky typu: ako môže byť Rómka predsedkyňou. Tieto slová ju kedysi veľmi zraňovali, no postupom času sa voči nim už obrnila. "Asi som si už na to zvykla. Už ma to nijako nezasahuje a ani ma to neobmedzuje. Už si to len vypočujem a jedným uchom dnu a druhým von. Ale je to smutné a deprimujúce pre toho človeka, ktorý to počúva. Vplýva to na celú komunitu, nielen na toho človeka."

V7N - Miska Zdroj: TV JOJ

​Zároveň priznáva, že ak chce niečo dosiahnuť, musí sa snažiť dvakrát viac než ľudia bez rómskeho pôvodu. "Je to vidieť hlavne na spolužiakoch. Nie mojich, ale na tých z iných ročníkov. Oni nemakajú tak ako ja, ale dosiahnu presne to čo ja," zhodnotila. Tým, ktorí sa stretávajú s rovnakými predsudkami, či s negatívnymi komentármi kvôli niečomu inému, odkazuje len jedno. "Nevšímajte si také veci. Nedopusťte, aby sa vás to nejako dotklo, aby vás to obmedzilo. Choďte len za svojím snom a neriešte iných," dodala s úsmevom.


Sledujte obľúbené V siedmom nebi každú sobotu o 20:40 na JOJke!