Herci, ktorí sa zmenili pre rolu

Pribrali, schudli, oholili si hlavu: Herci, ktorí podstúpili kvôli úlohe radikálnu zmenu

Urobili by ste to na ich mieste?

Závidíme im bohatstvo, slávu a úspech, staviame si ich na piedestál a často si myslíme, že to majú veľmi jednoduché. Inkasovať milióny dolárov za úlohy v jedinom filme predsa neznie zle. No čo by ste boli ochotní urobiť preto, aby ste stvárnili postavu čo najreálnejšie? Zašli by ste do takých extrémov, ako sú drastické diéty alebo naopak obžerstvo s cieľom nabratia dvadsiatich alebo tridsiatich kilogramov? Nechali by ste si vyholiť hlavu? Prípadne sa dali tetovať alebo urobiť si pírsing? Títo herci urobili to všetko a ešte oveľa viac:

Chris Hemsworth musí nabrať 10 kíl svalov zakaždým, keď sa pripravuje na rolu Thora (spolu s dvoma samostatnými filmami a s dvoma „Avengerovkami“ ho stvárnil štyrikrát). To však nie je nič v porovnaním s tým, čo bolo ochotný podstúpiť pre rolu vo filme Heart of the Sea – musel sa vyhladovať na kosť a kožu. „Denne zjem okolo 500, maximálne 600 kalórii,“ prezradil v šou Jimmyho Kimmela.

Chris Pratt sa momentálne stal miláčikom Hollywoodu. Jeho fotografie spred niekoľkých rokov verzus aktuálne snímky absolútne spĺňajú ideálny reklamy na prostriedky na chudnutie. Za radikálny prerod z „pred“ na „po“ však nemôže vďačiť žiadnemu zázraku, ale hlavne tvrdému odhodlaniu a sebadisciplíne. „Šesť mesiacov som nepil pivo,“ komentoval fotku, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Oplatilo sa: nové telo mu vynieslo úspech v Strážcoch galaxie a od nich sa presunul na ešte úspešnejší Jurský svet. Ako „tučko“ by si nezahral ani v jednej zo spomínaných snímok.

Matt Damon má mnoho podôb, zahral si už tajného agenta, otca rodiny, dobráka od kosti aj manipulatívneho psychopata. Kvôli filmom o agentovi Bournovi sa vypracoval, kvôli snímke Informant naopak poriadne pribral a nedávno si pre filmovú rolu vyholil hlavu. Stále je to však miláčik publika.

Matthew McCaunaghey je doslova muž premien – jeden rok ste ho mohli v kinách vidieť ako „vymakaného“, opáleného a naolejovaného striptéra, ďalší rok sa z neho stal pacient trpiaci na HIV, vychutnutý do nezdravej miery. Vo filme Klub poslednej nádeje je iba tieňom samého seba. Čoskoro ho uvidíme v kine opäť ako svalnatého a opáleného striptéra a medzitým sa schoval do ďalšej úlohy, v ktorej sme ho spoznávali len ťažko – v seriáli Temný prípad (True Detective). Dnes ho uvidíte na JOJ Cinema o 20:15 vo filme Obhajca.

Rovnako herečka Anne Hatheway je žena mnohých podôb: stala sa ideálom sivej myšky, ktorá sa vo filme zmení na krásavicu, vyskúšala si aj mierne „fantastickejšie“ podoby samej seba, no najviac sa zmenila pre muzikál Bedári – schudla a vyholila si hlavu. To všetko bola ochotná spraviť nie len pre rolu, ale hlavne pre Oscara, ktorého napokon aj za túto rolu dostala.

Natalie Dormer zbožňuje sériu Hunger Games: Hry o život. Uznávaná britská herečka, ktorá si zahrala aj Annu Boleynovú a hviezdi populárnych Hrách o tróny, si pre úlohu v Hrách o život nechala vyholiť polovicu hlavy. Na prvý pohľad to nie je veľa, no pri tomto prípade sa treba zamyslieť nad tým, čo pre ženy znamenajú vlasy. Natalie je však veľká fanúšička asymetrie a vykosený bok sa jej darí hrdo a so štýlom nosiť aj naďalej.

Rooney Mara je sympatická, krásna herečka, ktorá prerazila aj vďaka americkej verzii filmu Dievča s tetovaním draka. Keď si však porovnáte jej postavu oproti tomu, aká je Rooney v skutočnosti, hľadíte na dve rozdielne osoby a málokto ju v úlohe Lisbeth spozná. Rooney si bola ochotná pre túto rolu nechať prepichnúť uši, pery, nos aj bradavky. A to v rámci jedného sedenia u tetovača a „pírsovača“!

Špeciálne miesto na zozname si zaslúži herečka Reneé Zellweger, ktorá vďaka sérii filmov o tragicky slobodnej, zamilovanej aj zadanej Bridget Jones, striedavo priberala a chudla – ručička na jej váhe skákala rýchlejšie ako Monika Haklová na trampolíne v domácom videu. Všetkých však šokovala, keď absolvovala plastickú operácie tváre, ktorú zatajiť pred svetom rozhodne nemohla. Však ju ani vlastná mama nespoznala.

Charlize Theron všetci poznáme ako úžasnú herečku, éterickú bytosť a neskutočnú krásku. Preto všetci tí, ktorí videli film Monštrum, zostali hľadieť v nemom úžase – aj za pomoci maskérok sa premenila na príšeru, ktorú by ste nespoznali a aj keď ste zistili, že je to ona, nechceli ste veriť.

Mnohí už na neho zabudli a s touto témou si ho nespoja. Ďalší na neho jednoznačne pomyslia, keď sa spomenú herci, ktorí pre filmovú rolu prešli radikálnou premenou. Pretože on je kráľom a pôvodcom takýchto premien – Tom Hanks má na konte nespočetné množstvo nezabudnuteľných úloh, no práve rola v Stroskotancovi z neho spravila legendu, ktorou je dnes. Pohľad na jeho vyhladovanú a zarastenú verziu naháňa hrôzu a vyvoláva rešpekt zároveň.

Dnes uvidíte Matthewa McCaunagheyho na JOJ Cinema o 20:15 vo filme Obhajca.