Šialenstvo okolo Nema mohlo mať fatálne následky: Oranžová rybička takmer vyhynula!

„Nema“ chcel mať vo svojom akváriu každý.

Animovaný film Hľadá sa Nemo z prostredia oceánu, ktorý obmýva brehy metropoly Sydney, môžeme pokojne nazvať kultovým filmom. Príbeh zo života rybičiek si získal srdcia detí aj dospelých a vždy sa k nemu radi vraciame. „Animák“ bol úspešný nielen z pohľadu divákov, ale uznanie mu vyjadrili aj filmoví kritici. Nečudo, tvorcovia filmu sa pohrali aj s najmenšími detailmi a nezanedbali žiadnu zložku filmu – scenár, dialógy, zvuk či animácie.  Film je pozoruhodný aj zákulisnými informáciami, o čom svedčia aj zaujímavosti, ktoré sme si pre vás pripravili.

1.Film nezožal len divácky úspech, ale ocenili ho aj kritici. Dostal štyri nominácie na Oscara, za animovaný film, pôvodný scenár, hudbu a strih zvuku, pričom nomináciu za animovaný film premenil na zlatú sošku. Hľadá sa Nemo bol nominovaný aj na Zlatý Glóbus za najlepší film, na cenu BAFTA za pôvodný scenár a na New York Film Critics Circle za najlepší animovaný film.

2.Vo filme sa objavilo dokopy 99 079 rybičiek.

3. Meno žraloka Bruce je narážkou na slávny Spielbergov film Čeľuste. Jeho rekvizitári tak pomenovali maketu obrovského ľudožravého žraloka, okolo ktorého sa točil celý dej.

4.Po uvedení filmu sa mimoriadne zvýšil dopyt po tropických druhoch rýb, najmä však po klaunovi očkatom – Nemovi. Oranžová ryba s čiernymi a bielymi pásikmi spôsobila také šialenstvo, že reálne hrozilo, že druh vyhynie.

5. Vegetariánski aktivisti dostali od štúdia Disney povolenie, že môžu upraviť a použiť plagát z filmu a použiť ho vo svojej kampani „Ryby sú priatelia, nie jedlo“.

6.Čakáreň v zubárovej ordinácii bola vytvorená podľa skutočnej čakárne v Emeryville v Kalifornii, kde má štúdio Pixar svoje sídlo.

7. V starších filmoch ryby plávali neprirodzene, bez viditeľnej fyzickej námahy. Animátor Dylan Brown si preto s kolegami kúpili obrovské akvárium, aby mohli naštudovať prirodzený pohyb rýb. Nakrúcali si ich, skúmali spomalené zábery a svoje výsledky potom konzultovali s poprednými oceánografmi a ichtyológmi.

8.Film Hľadá sa Nemo zarobil viac než 340 miliónov, čím zosadil Levieho kráľa z pomyselného trónu animákov.

9. Darla je pomenovaná podľa producentky Pixaru Darly K. Anderson.

10.Počas výroby rozprávky prehral svoj boj s rakovinou hlavný animátor Glenn McQueen. Zdá sa vám, že ste to meno už niekde počuli? Nemýlite sa! V ďalšom pixarovskom filme Autá dostala jedna z hlavných postáv meno Blesk Mc Queen.

Sledujte obľúbenú disneyovku Hľadá sa Nemeo už dnes o 20:35 na JOJke!

Autor: Lenka Filipová