Nuda na Slovensku skončila už pred 15 rokmi: Pamätáte si na historické začiatky JOJky?

Za všetko vďačíme najmä vám, našim divákom.

Jojka dnes oslavuje neuveriteľné 15. narodeniny. Začala vysielať 2. marca 2002 jej história pritom siaha oveľa hlbšie do minulosti. Korene začala zapúšťať už v roku 1996, kedy v malom dome v Košiciach vznikol projekt regionálnej televízie Naša. Tá položila základ veľkého projektu plnoformátovej stanice. O štyri roky neskôr sa totiž na rovnakom mieste zrodila predchodkyňa Jojky. Svoje vysielanie presne 25. marca 2000 len s pár desiatkami zamestnancov spustila televízia Global, ktorá si dala za cieľ spájať regionálne televízie po Slovensku a prinášať plnohodnotné vysielanie.  Global bol pre vznik Jojky mimoriadne dôležitý. Už košická lokálna stanica vychovávala ľudí, ktorí sú v televíznej brandži dodnes, spojenie regionálnych staníc zároveň prinieslo Jojke kľúčové spravodajské zázemie, ktorým je unikátna dodnes. „Tam vznikol základ silného regionálneho spravodajstva. Keď sa Global pretransformoval na Jojku, my sme už mali vybudovanú spravodajskú sieť. Vtedajší redaktori sú v Jojke dodnes,“ hovorí Kubina, ktorý aj v TV Global zastrešoval spravodajstvo. Hlavnou spravodajskou reláciou bol Teležurnál, ktorý bežal každý deň o 19:20. Táto tradícia je držaná prakticky dodnes, keď Noviny TV JOJ začínajú stabilne o 19:30.

JOJka logo 2002 JOJka logo 2002 Zdroj: joj.sk

Už v čase Globalu začala televízia vynikať svojou grafikou. Ident z roku 2001 bol mimoriadne progresívny a posunul trendy na Slovensku dopredu. V ďalších rokoch vynikala svojou grafikou aj Jojka, najmä po roku 2005, kedy sa v idente začali objavovať tváre televízie a kreatíva staničného identu naberala moderné a odvážne prvky.

Košice boli domovom televízie do septembra 2002, kedy sme sa presťahovali do súčasných priestorov na Kolibe. Už pred tým ale vznikalo zázemie v Bratislave. „Bolo paradoxné, že centrála Globalu bola v Košiciach, ale už vtedy sme mali spravodajskú pobočku v Bratislave,“ spomína riaditeľ spravodajstva. 

Od roku 2002 sa v televízii JOJ vystriedalo päť generálnych riaditeľov. Prvým bol Richard Rybníček, ktorého od 28. februára 2003 na nasledujúce štyri roky nahradil Milan Kňažko. Toho v roku 2007 nahradil Richard Flimel, 26. mája 2010 ho zas vystriedal dovtedajší šéf programovej divízie televízie František Borovský. Od 20. februára 2014 je novým generálnym riaditeľom Marcel Grega, ktorý bol dovtedy výkonným a finančným riaditeľom v spoločnosti Slovenská produkčná.

JOJ zaciatok nuda konci JOJ zaciatok nuda konci Zdroj: joj.sk

V priebehu 15 rokov pribudli do skupiny JOJ Group aj ďalšie televízne stanice pre všetky skupiny divákov. K univerzálnej JOJke pribudla v roku 2008 druhá stanica PLUS, ktorá dnes cieli najmä na mužov a dynamické ženy. K tejto stanici pribudla v roku 2013 tretia stanica WAU, určená najmä pre ženské publikum. V roku 2015 si zas prišli na svoje filmoví nadšenci vďaka stanici JOJ Cinema, ktorá vysiela filmové premiéry najväčších kinohitov. Deti si zas prídu na svoje vďaka detskej stanici RiK a českí diváci zas môžu vidieť to najlepšie z JOJky na stanici JOJ Family. 

JOJka má za sebou skutočne veľký kus cesty najmä vďaka vám, našim divákom. Najnovšie dokonca uzavrela mesiac február ako líder na slovenskom trhu a medzimesačne aj medziročne si výrazne polepšila svoje výkony v prime time, aj celodenne. Veríme, že nás spolu čaká ešte veľa ďalších úspešných rokov.