V hre bude oveľa viac ako 20 miliónov...

Milionár z chatrče - najlepší film roka 2008!

18-ročný mladík Jamal Malik sedí v televíznom štúdiu naproti moderátorovi indickej verzie súťaže Chcete byť milionárom a čaká na poslednú otázku, ktorá ho delí od rozprávkovej výhry 20 miliónov rupií. Ešte pred krátkym časom bol chudobným chlapcom, ktorý sa narodil do sveta bez budúcnosti, do sveta nepredstaviteľnej biedy. Ako sa chalan z ulice dokázal dostať tam, kam sa nedostali ani mladíci z lepších rodín, ani učenci s niekoľkými titulmi vo vrecku?

Odpovede na tieto otázky bude z Jamala ťahať niekto oveľa nepríjemnejší ako televízny moderátor. Pred poslednou otázkou má Jamal iba jeden deň na to, aby sa pripravil. Bohužiaľ, prípravu mu strpčujú policajní vyšetrovatelia, ktorí ctia prezumpciu viny a snažia sa aj s použitím brutálnej sily získať od Jamala odpoveď na kľúčovú otázku - akým podvodom sa dostal na krôčik od rozprávkového bohatstva. Jamal im rozpráva svoj životný príbeh, z ktorého policajti pochopia, prečo pozná odpovede na všetky zákerné súťažné otázky. A tiež sa dozvedia, že Jamal má aj ďalšie dôvody k účasti v slávnej televíznej súťaži než len vidinu hromady peňazí, napríklad úsilie nájsť stratenú lásku...

Zaujímavosti:

Ľudský rozmer nájdeme nielen na filmovom plátne, ale aj pri pohľade do zákulisia natáčania snímky. Režisér Danny Boyle poskytol všetkým trom deťom, ktoré si zahrali hlavnú úlohu peniaze, aby im pomohol na dokončenie školy. Produkcia potom zariadila, aby deti každý deň - do dovŕšenia 16 rokov - odviezol šofér až ku škole. Mimochodom, v katastrofálnych podmienkach chudobných štvrtí Bombaja, kde sa film nakrúcal, žije podľa odhadov 10 miliónov ľudí z celkového počtu 18 miliónov obyvateľov Bombaja. 

Ocenenia:

Milionár z chatrče sa stal najlepším filmom roka 2008. Čakajú vás skvelí indickí herci, neuveriteľný a pritom univerzálny príbeh a typické bollywoodske finále, ktoré spravili zo snímky film s ôsmimi Oscarmi (najlepší film, réžia, adaptovaný scenár, kamera, strih, hudba, pieseň, zvukový strih), štyrmi Zlatými glóbusmi (najlepší film v kategórii dráma, réžia, hudba, scenár) a množstvom ďalších cien. Milionár z chatrče je k tomu prvým filmom od Schindlerovho zoznamu (1993), ktorý získal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a Oscara v kategóriách Najlepší film, réžia a scenár.