Čo robiť, keď je dospievanie komplikované? V hlave je oveľa viac ako len dojímavá rozprávka

Ktoré zaujímavosti o filme neviete?

​Obdobie dospievania môže byť veľmi komplikované. Riley je navyše vytrhnutá zo svojho starého života na americkom stredozápade po tom, čo sa jej otec musí presťahovať za novou prácou do San Francisca. Mladé dievča sa tak dostáva do zložitej situácie. Ako my všetci, aj Riley ovládajú emócie - Radosť, Strach, Hnev, Nechuť a Smútok. Emócie žijú v Riadiacom centre, centrále vnútri Rileyinej mysle, odkiaľ jej pomáhajú vysporiadať sa s nástrahami všedných dní. Ako sa Riley so svojimi pocitmi a novým životom v San Franciscu pokúša vyrovnať, v Riadiacom centre nastáva chaos a zmätok. Hoci sa Radosť, Rileyina hlavná a najdôležitejšia emócia, pokúša zachovať najmä pozitívne myslenie, objavujú sa medzi jednotlivými pocitmi nezhody v tom, ako sa čo najlepšie vysporiadať s novým mestom, domovom a školou. Film V hlave získal Oscara i Zlatý glóbus.

Zaujímavosti o filme:

1. Mapa v Rileyinej triede po tom, čo sa presťahuje do San Francisca, má v sebe pozapichované množstvo špendlíkov. Tie predstavujú miesta, na ktorých sa odohrávajú jednotlivé filmy od Pixaru.
2. Film zožal na premiére v Cannes standing ovation v dĺžke osem minút.
3. Radosť ako jediná z postáv nemá žiadny tieň. Tvorcovia tým chceli poukáza na to, aká je Radosť šťastná a pozitívna.
4. Pôvodne sa vo filme Smútok ani nemal objaviť a Radosť mala byť opakom Strachu. Avšak jeden zo scenáristov mal sériu veľmi smutných dní, keď si uvedomil, že niekedy v našich hlavách musí prevziať kontrolu aj Smútok a že je to tak vlastne v poriadku.
5. Nechuť mala byť pôvodne mužského pohlavia.
6. V titulkových scénach môžeme vidieť, že emócie Rileyiných rodičov sú iba jedného pohlavia - oba má oboje.
7. S počtom stiahnutí 22 734 070 ide o druhý nasťahovanejší animovaný film roku 2015.
8. 18. júna 2015 Skype rozšíril svoje pohyblivé emotikony o postavičky emócii z filmu V hlave. Stačí v správe napísať (joy) pre radosť, (disgust) pre nechuť, (fear) pre strach, (anger) pre hnev alebo (sadness) pre smútok.
9. Keď Hnev reagoval na Nechutinu informáciu o tom, že v San Franciscu medvede nie sú, vetou: "A čo ten chlpatý chlap, čo sme ho videli?", tak tým tvorcovia narážali na skupinu Bear, čo je sanfranciská subkomunita gejov.
10. Na ovládacej konzole sú v hornej časti v strede tri tlačidlá, ktoré vytvárajú obrys hlavy Mickey Mousa.
11. Režisér Pete Docter potvrdil, že dodávka "Pizza Planet" sa v tomto filme objavila minimálne trikrát. Je ale ťažké ju nájsť.
12. Scéna, kde si hliadkujúci strážiaci vstup do Podvedomia menia svoje čiapky, je odkazom na hru Samuela Becketta Čakanie na Godota, kde si menia klobúky Vladimir a Estragon.
13. Keď Hnev povedal: "Gratulujem, San Francisco, zničilo si pizzu! Najskôr Hawaii a teraz ty!", tak tým, samozrejme, narážal na pizzu s ananásom, ktorá v skutočnosti nevznikla na Hawaii, ale v Kanade.
14. Riley pôvodne mala mladšieho súrodenca a domáceho miláčika. Nakoniec ale autori dieťa i zviera zavrhli, aby dievča vyzeralo zraniteľnejšie.
15. Tvorcovia sa pôvodne zhodli na 27 emóciách, z ktorých sa nakoniec do filmu dostalo len päť. Okrem tých, ktoré sa vo filme objavili, ešte vážne premýšľali o Pýche, Prekvapení a Dôvere.

Dojímavú rozprávku V hlave si môžete pozrieť už dnes o 17:10 hod. na JOJke!

Tagy: V hlave