Herci i štáb v ohrození: Nakrúcanie filmu Posledná aristokratka takmer skončilo tragicky!

Česká komédia natočená podľa knižného bestselleru vznikala v naozaj neľahkých podmienkach. Nielenže herci a štáb na nakrúcaní vždy poriadne vymrzli, jeden deň na pľaci sa takmer skončil tragédiou!

Komédia Posledná aristokratka vznikla pod režisérskou taktovkou ostrieľaného Jiřího Vejdělku, ktorý má na konte úspešné filmy ako Muži v naději či Ženy v pokušení. Scenár bol napísaný podľa knižnej predlohy z pera Evžena Bočeka, ktorá bola na Slovensku i v Čechách bestsellerom. Zaujímavosťou je, že práve autor knižnej predlohy je kastelánom na zámku Milotice. Niet preto divu, že aj na tomto mieste sa film nakrúcal. Okrem toho sa využili priestory na zámkoch Lemberk, Buchlovice, Rájec a Jaroslavice. Keďže režisér chcel, aby mala Posledná aristokratka vianočnú atmosféru a všetko bolo pod snehom, nakrúcalo sa v zimných mesiacoch. V zámkoch sa však nemôže kúriť a tak herci aj štáb poriadne mrzli. Bola tam ukrutná zima a na zámkoch sa nesmie kúriť, pretože ak by sa zakúrilo, ten teplotný šok by poničil nábytok, obrazy, takže herci mali studený odchov. Pod kostýmami mali schované ďalšie zatepľovacie vrstvy,“ povedal režisér Jiří Vejdělek pre Kinosálu.

To však nebola jediná nepríjemnosť, ktorú si na pľaci museli odkrútiť. Nechýbalo veľa a jeden nakrúcací deň sa mohol skončiť tragicky! Pri nakrúcaní večere na zámku v Miloticiach štábu a hercom totiž skoro spadol na hlavu obrovský krištáľový luster. Našťastie, spadol doprostred stolu a nikomu sa nič nestalo. Tragikomické prepojenie s filmom zažil aj herec Pavel Liška. Pavel sa do role tak vžil, že mu v priebehu nakrúcania skutočne začali strašne padať vlasy. Poletovali okolo neho v celých chumáčoch. Eliška Balzerová s Táňou Dykovou si z neho uťahovali, že teraz už s bolesťou hlavy nebude musieť chodiť za neurológom, ale za ortopédom, pretože bude mať čoskoro hlavu ako koleno. Nakoniec som jeho plešatenie napísal do scenára a z Pavlovho trápenia vznikali pekné komediálne scény,“ zhodnotil režisér.

O čom je film Posledná aristokratka?
Na sklonku roku 1996 rodený Newyorčan Frank zdedil po svojich šľachtických predkoch v Česku starobylé rodové sídlo - zámok Kostka. Gróf František Antonín Kostka z Kostky, potomok emigrantov, sa tak po viac než štyridsiatich rokoch chystá s dcérou Mariou a temperamentnou manželkou Vivien na veľký návrat do Čiech. Mimochodom, krstné meno Marie je v rode Kostkovcov prekliate, pretože žiadna z jej menovkýň sa nedožila viac než dvadsiatich rokov. Čerství aristokrati poznajú niekdajšiu vlasť a zámocký život len z dávneho rozprávania príbuzných, a preto ich miestne pomery a česká realita mierne zaskočia. Nečudo, veď všetky záležitosti spojené s reštitúciou pre nich rieši právny zástupca Benda. Zámok nájdu v stave pozvoľného rozkladu a mimo akéhokoľvek spoločenského diania. Jedinými stálymi obyvateľmi zámku sú kastelán Josef, bodrá gazdiná, pani Tichá, a hypochondrický údržbár Krása. Najbližšie v okolí, na susednom zámku Hviezda, býva mladý šľachtic Max z početného rodu Launovcov. Kým personál zámku pozvoľna precitá z mátožného spánku porevolučných deväťdesiatych rokov, Frank s rodinou stoja pred ťažkou voľbou - predať rodinné sídlo a vrátiť sa do Ameriky, alebo sa pokúsiť zámok Kostka zachrániť?

Sledujte film Posledná aristokratka už dnes o 20:35 na JOJke!