Kultového Freddieho Mercuryho mal hrať Borat: Prečo si v oscarovom filme ani neškrtol?!

Životopisná dráma Bohemian Rhapsody získala obrovský celosvetový úspech, niekoľko Oscarov a množstvo ďalších ocenení. No ktovie, ako by to dopadlo, keby do hlavnej úlohy obsadili predstaviteľa kontroverzného Borata tak, ako pôvodne chceli.

Film Bohemian Rhapsody je pomenovaný podľa rovnomennej skladby kapely Queen, ktorú v roku 2000 označili rockoví fanúšikovia ako skladbu tisícročia. Táto pozoruhodná snímka je oslavou kapely Queen, ich hudby, no predovšetkým frontmana Freddieho Mercuryho, ktorý svojou tvorbou i životom vzdoroval všetkým stereotypom. Tohto kultového umelca si vo filme zahral herec Rami Malek, ktorý musel na sebe poriadne zapracovať, kým sa dostal do Freddieho kože. Kvôli nakrúcaniu musel napríklad držať prísnu diétu a veľa cvičiť. Chcel som svoje telo dostať do takej formy, aby som zvládol 22- minútový koncert znovu a znovu v priebehu piatich dní a nevyčerpal som sa pritom,“ povedal herec. Počas prvého týždňa nakrúcania musel pribrať určitú váhu a následne musel radikálne schudnúť, pretože nakrúcali obrazy z Freddieho mladosti, keď bol veľmi chudý. To však nebola jediná premena jeho výzoru.

Ramiho oči boli väčšie než tie Freddieho a trochu viac od seba. Navyše ani jeho nos nemal správny tvar. Preto mu museli vyrobiť umelý nos, ktorý trochu priblížil jeho oči. Doupravili ich ešte mejkapom. Aby sa na lídra kapely čo najviac podobal, musel nosiť zubnú protézu, ktorá vytvárala dojem predkusu. Po skončení nakrúcania si Rami zubnú náhradu nechal ako spomienku na nakrúcanie. Na to však určite nezabudne aj preto, že sa pri ňom zoznámil s herečkou Lucy Boynton, ktorá si zahrala Freddieho priateľku Mary Austin. Osud to zariadil tak, že sa herecká dvojica dala dokopy a sú spolu dodnes.

Lucy Boynton a Rami Malek Zdroj: Profimedia

Malekovi sa podarilo Freddieho stvárniť tak dokonale, že keď film videl gitarista Queen Brian May, povedal, že by za svoj výkon určite mal dostať Oscara. Je neuveriteľný. Bez pochýb bude na zozname nominovaných na Oscara. Stvárnil Freddieho takým spôsobom, že sme ho vnímali ako Freddieho. Naozaj pozoruhodné.“ Rami toho pritom o kapele Queen veľa nevedel. Aby Freddieho dokonale stvárnil, veľmi intenzívne pracoval s pohybovým koučom. Navyše, keďže nikdy predtým nespieval, ani nehral na žiadny hudobný nástroj, musel absolvovať niekoľko intenzívnych speváckych lekcií a naučiť sa hrať na klavír. Všetko toto úsilie sa mu vrátilo v podobe obrovského úspechu, ktorý film mal po celom svete. Bohemian Rhapsody získalo 4 Oscarov za strih, mix zvuku, strih zvuku a za herca v hlavnej úlohe, 2 Zlaté glóbusy za najlepšieho herca v hlavnej úlohe a za najlepší film v žánri dráma a tiež 2 ceny Bafta za najlepšieho herca v hlavnej úlohe a za zvuk.

Rami Malek - Noc v muzeu Herca Ramiho Maleka poznáme aj z nezabudnuteľnej série filmov Noc v múzeu. (vľavo)

Ktovie, ako by to dopadlo, keby tvorcovia natočili film tak, ako najprv plánovali. Pôvodne si mal Freddieho Mercuryho zahrať herec Sacha Baron Cohen, ktorého všetci poznáme ako kontroverzného Borata. Zo spolupráce s ním napokon upustili. Dôvodom bolo, že Cohen si želal, aby film natočili tak, že by bol mládeži neprístupný. Členovia kapely Queen s tým však nesúhlasili a do hlavnej úlohy obsadili Ramiho Maleka. Poznať ho môžete, napríklad, aj z filmovej série Noc v múzeu.

Sledujte strhujúci film Bohemian Rhapsody už dnes o 20:35 na JOJke!