Hudobný svet plače: Zomrela prvá dáma českého šansónu Hana Hegerová!

Smutná správa zasiahla hudobný svet. Vo veku 89 rokov zomrela prvá dáma českého šansónu Hana Hegerová. Populárna speváčka patrila bez debaty medzi tie najlepšie na československej hudobnej scéne a právom ju nazývali kráľovnou šansónu. Posledné roky sa na verejnosti neobjavovala, bola totiž hospitalizovaná v nemocnici.

Populárna šansoniérka Hana Heregová so zdravotnými problémami zápasila už nejaký čas. Dlhšie nebola schopná pohybovať sa bez barlí. Jej stav sa z roka na rok zhoršoval. Preto pred rokmi doslova z večera do rána ohlásila koniec svojej kariéry.

Speváčka nezabudnuteľných hitov ako napríklad Zhasněte lampiony, Čerešně alebo Co mi dáš následne pre problémy s obličkami skončila v nemocnici. "Do nemocnice sa vraciam každého pol roka," posťažovala si vtedy speváčka pre iDnes.cz.

Hana Hegerová mala na svojom konte nielen stovky piesní, ktorí si ľudia spievajú dodnes, ale aj veľa ocenení a zástupy fanúšikov, ktorí ju milovali.

Na ružiach ustlané nemala

​Život ženy, ktorá v roku 2002 obdržala z rúk prezidenta Václava Havla medailu Za zásluhy, rozhodne nebol prechádzka ružovou záhradou.

Hana Hegerová, vlastným menom Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová, sa narodila v Bratislave v roku 1931 do dobre situovanej rodiny. Jej život však bol poznačený mnohými osobnými tragédiami. Kvôli nedomykavosti srdcovej chlopne sa nemohla venovať milovanému baletu. Nevyšlo jej ani manželstvo s režisérom, dramaturgom a prekladateľom Daliborom Hegerom (†80), s ktorým mala syna Matúša (†60). Nečakane zahynula aj jej životná láska, režisér Ján Roháč (†48), a dieťa, ktoré s ním čakala, bohužiaľ, potratila.

Na prelome 70. a 80. rokov musela ísť do väzenia, keďže jej bola "preukázaná" sprenevera, no a ani s novou vládou sa jej neprestávala lepiť smola na päty. Jej byt na Staroměstskom náměstí zhorel a ona prišla takmer o celý svoj majetok. Okrem toho podstúpila operáciu kvôli rakovine, našťastie nezhubnej. O pár rokov neskôr prekonala vážny zdravotný kolaps, pravdepodobne srdcovú príhodu, po ktorej ju lekári uviedli do umelého spánku. Srdce ju zradilo v čase, kedy zomrel jej "dvorný" skladateľ a kamarát Petr Hapka. Necelý rok potom podľahol vážnej chorobe jej syn Matúš. Osudnou sa mu ale nestala rakovina, mal problémy s alkoholom, ktorý mu vážne poškodil pečeň a pankreas.

So synom Matúšom, keď bol ešte malý. So synom Matúšom, keď bol ešte malý. Zdroj: ahaonline.cz

​Spievať začala v podstate z nutnosti, údajne sa k tomu nechala prehovoriť preto, že potrebovala peniaze. Jej vystúpenia mali úspech a nasledovala ponuka z Prahy. Najskôr nastúpila do Rokoka, zlom v jej kariére nastal až s príchodom do Semaforu, ktorému v tom čase vládli Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Vtedy sa tiež objavila vo filme Kdyby tisíc klarinetů, kde hrala po boku Karla Gotta (†80) a Waldemara Matušku (†76). Koncertovala nielen v Čechách, ale aj v zahraničí, a dokonca sa stretla s legendárnou kapelou Beatles. Hoci ju režim držal v 80. rokov od mikrofónu čo najďalej, ona sa po revolúcii vrátila späť do umeleckého života, znovu začala vystupovať a jej koncerty boli skoro vždy beznádejne vypredané.

Zdroj: gorila.sk

​Pre stále sa zhoršujúci zdravotný stav si uvedomila, že jej pracovné tempo je príliš náročné a nepomerné jej veku. Oznámila preto prakticky z večera do rána koniec svojej kariéry. Na koncert ku svojím 80. narodeninám sa ale veľmi tešila, a to aj napriek tomu, že sa ho osobne pre svoje chatrné zdravie nemohla zúčastniť. "Bude to koncert bezo mňa o mne. Budú tam známi speváci, ktorí zaspievajú skladby, ktoré som mala v repertoáre. Každopádne ja osobne tam nebudem. Ale pokiaľ sa to nakrúti, tak si to veľmi rada pozriem," plánovala.

Zahraniční kritici ju nazývali Piaf z Prahy a tiež šansoniérkou so slovanskou dušou.