Miroslav Žbirka

Nenahraditeľná legenda s nezameniteľným hlasom: Pripomeňte si najväčšie hity Miroslava Žbirku († 69)!

Vo veku 69 rokov nás vo štvrtok 10. novembra opustila nenahraditeľná legenda slovenskej hudobnej scény. Miroslav Žbirka bol spoluzakladateľom skupiny Modus, viacnásobný Slávik a od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku. Jeho nezameniteľný hlas si všetci obľúbili už v polovici 80. rokov, kedy začal vydávať svoje albumy, ktoré dosahovali niekoľkotisícové náklady. Miroslav Žbirka pôsobil na slovenskej, ale aj zahraničnej hudobnej scéne a jeho hudobná stopa ostane navždy nezmazateľná. Pripomeňme si jeho najväčšie hity.

22 dní

Nezabudnuteľná pieseň 22 dní je úvodnou skladbou zo štvrtého štúdiového albumu Miroslava Žbirku. Pod názvom Nemoderný chalan vyšiel v roku 1984. Žbirka ho nahral so svojou sprievodnou skupinou Limit. Skladba 22 dní sa stala jedným z jeho najväčších hitov.

Biely kvet

Obľúbenú skladbu Biely kvet napísal básnik a textár Kamil Peteraj. Málokto vie, že v pôvodnej verzii pesničky sa malo spievať Čierny kvet. Šlo o metaforu. Pieseň Biely kvet mu priniesla obrovskú slávu nie len na Slovensku, ale aj v Česku. V roku 1983 získal Zlatého slavíka. Stal sa tak prvým slovenským umelcom, ktorý túto anketu v Česku vyhral.

Atlantída

Nádhernú skladbu Atlantída zložil Miroslav Žbirka taktiež spolu s textárom Kamilom Peterajom. Kultovú pieseň Atlantídu nahrala ešte Československá televízia v komornom prevedení len s klavírnym doprovodom a spevom Mira Žbirku. Skladba sa navždy zapísala do sŕdc fanúšikov.

Balada o poľných vtákoch

Ako napísal Denník SME, Balada o poľných vtákoch vznikla pôvodne na klavíri. Meky Žbirka si ňou najprv nebol istý a bolo potrebné ho presviedčať, aby vôbec zaznela. Za jej podobu, ako ju poznáme, musel bojovať.

Len s ňou 

„Len s ňou som svoj, pri nej vyhrávam boj o to, nestrácať z krídel peľ.“ Aj takto znejú prvé slová nádhernej skladby, ktorá si od začiatku podmanila fanúšikov nie len na Slovensku. Skladba bola vydaná na albume Zlomky poznania, ktorý bol jeho šiestym štúdiovým albumom. V roku 1988 ho vydalo hudobné vydavateľstvo Opus.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Tagy: Meky Žbirka