Unikátne! Kandráčovci zhudobnili ľúbostnú báseň Marína: TOTO bude nová hymna lásky!

Kapela Kandráčovci je známa tým, že sa hrdo hlási k našim slovenským koreňom a tradíciám. Potvrdzuje to aj ich nový singel s názvom Marína, ktorý vychádza z rovnomennej najdlhšej ľúbostnej básne z pera Andreja Sládkoviča.

Verili by ste, že 180 rokov starý text sa dá upraviť a zhudobniť do modernej piesne? Kapela Kandráčovci dokazuje, že ak sa spoja talentovaní ľudia plní vášne pre svoju prácu, dá sa naozaj všetko. V týchto dňoch totiž fanúšikom predstavili novú skladbu s názvom Marína, ktorá vychádza z najdlhšej ľúbostnej básne. "S nápadom prišiel Vlado Puchala, ktorý napísal úžasný text. Ten vychádza zo Sládkovičovej básne Marína, niektoré verše sú doslovné, iné upravené. Hudbu zložil Tomi Okres, ktorý do toho dal nielen svoju východnú romantiku, ale i nostalgiu kapely Chinaski, v ktorej hráva," vysvetlil Ondrej Kandráč.



Marínu azda netreba nikomu ani predstavovať. Patrila k básňam, ktoré sme sa všetci učili v škole. Väčšina z nás sa učila spamäti niektoré slohy a mnohí si ich dodnes pamätajú. Tí budú mať výhodu, pretože väčšiu časť textu tejto skladby už poznajú zo strednej školy a stačí si ju zopakovať. "Ak si pri tom spomeniete na vašu prvú školskú lásku, tak to bude ešte krajšie. Sládkovičova Marína je dôkazom toho, že aj neopätovaná a nešťastná láska má v živote význam. Rodí sa z nej najkrajšie umenie. Šťastne zaľúbený a ženatý Andrej Sládkovič by zrejme nikdy Marínu nenapísal. Ak je bozk hymnou lásky, tak Marína nech je hymnou všetkých šťastne i nešťastne zaľúbených. Je v nej láska k Maríne, ktorá sa snúbi s láskou ku krajine, k rodnej vlasti. Je v nej aj celá naša kandráčovska duša. Sme kapela, ktorá sa hlási k našim koreňom, veď z nich naša tvorba vychádza," povedal hrdo primáš Kandráčovcov.

Kandracovci - Marina Vo videoklipe k skladbe Marína si zahral aj herec Vasiľ Rusiňák, ktorého diváci JOJky môžu poznať zo seriálu Hranica.

​Že kapela vydáva túto skladbu práve v týchto dňoch, nie je náhoda. V utorok 11. júla totiž uplynulo 180 rokov odo dňa, keď sa na fare v obci Hlboké Ľudovít Štúr, M.M. Hodža a J. M. Hurban dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny. "O rok na to píše Andrej Sládkovič nešťastne zamilovaný do Maríny Pišlovej najdlhšiu a jednu z najkrajších básní o láske na svete. No povedzte, neoplatí sa zopakovať si učivo zo školy? Alebo si zaspomínať na svoju prvú lásku. Problém je v tom, že len jedna láska môže byť prvá. Výhodou je, že trvá najdlhšie, lebo si ju najdlhšie pamätáme. Tak nech dlho znie vo vašich ušiach aj naša pieseň Marína. Urobili sme ju všetci z lásky. S láskou vám ju budeme spievať a hrať," doplnil Kandráč. Zaujímavosťou tiež je, že vnuk Andreja Sládkoviča Pavel Braxatoris napísal texty takých hitov ako napríklad Pieseň o rodnej zemi (Najkrajší kút v šírom svete), Rodný môj kraj, Ružičky červené, Ja som optimista či Len bez ženy.