Bikefest

Najväčší bicyklový festival na Slovensku a Českej republike aj tento rok!

Štrnásty ročník obľúbeného bicyklového festivalu Birell BikeFest je tu. Počas víkendu 31. 5 až 2. 6. 2024 vo Freeride Bikepark Kálnica na vás čaká viac ako 10 súťažných bicyklových disciplín, svetový pohár v horskej cyklistike v disciplíne slopestyle, ale aj stovky testovacích bicyklov a bohatá výstavná zóna. Prečo by ste si ho nemali nechať ujsť?

Birell BikeFest každý rok so sebou prináša obrovský adrenalín a poriadnu zábavu pre všetky vekové kategórie. Aj tento rok sa môžu návštevníci festivalu tešiť na bohatý program. Okrem súťažných disciplín, sledovania svetového pohára v disciplíne slopestyle a testovania bicyklov môžu so svojimi najmenšími osláviť Medzinárodný deň detí v detskej zóne, ale aj zažiť nefalšované večerné bikerské párty. Pripravujeme zábavu pre celú rodinu – ako každý rok,“ prezrádza Petra Liptajová z organizátorského tímu Birell BikeFestu.

Viac ako 10 súťažných disciplín 

Birell BikeFest pravidelne láka pretekárov rôzneho zamerania: či už im ide o adrenalín, alebo o vytrvalosť. V piatok sa tradične bude konať Maxxis Pumptrack a Maxxis Dual Pumptrack a piatkový večer vyvrcholí adrenalínovým Spank Whip Off Contestom. Whip Off Contest je novinkou pre bežných návštevníkov, no BikeFestu a nášmu bikeparku veľmi svedčí. Piatkový večer nám jazdci z viacerých krajín ukazujú, ako sa robí správny whip – trik, pri ktorom jazdec v skoku "zalomí" zadnú časť bicykla do strany,“ dopĺňa majiteľ Freeride Bikeparku Kálnica a spoluorganizátor, Michal Fenik. 

Zdroj: Bikefest

Sobotu otvára tradičné kálnické Scott Enduro Race, počas ktorého sa stovky bikerov snažia absolvovať čo najrýchlejšie tzv. rýchlostné skúšky. Táto disciplína je zároveň súčasťou Slovenského Enduro Pohára. Tento rok sa môžu návštevníci tešiť aj na špeciálnu disciplínu – Bosch Uphill Contest, pri ktorom sa dvaja bikeri posnažia na e-bikoch s rovnakým výkonom dostať čo najrýchlejšie na vrchol kálnického kopca.  

A potom to začne. Strieborný svetový pohár v disciplíne slopestyle už pravidelne do Kálnice láka tisíce fanúšikov adrenalínu, ktorí si na vlastné oči môžu pozrieť najlepšie triky svetových jazdcov. Tento rok naše pozvanie prijalo zatiaľ viac ako 30 bikerov a 5 bikeriek z celého sveta. Pravidelne sa do Kálnice vracajú zástupcovia krajín, ako Austrália, USA, Kanada, či európskych krajín. Tento rok navyše prijali pozvanie aj hostia z Čile a Mexika. Aj toto obsadenie je znakom toho, že nás v našom bikeparku v Kálnici čaká naozaj skvelá šou,“ dopĺňa Michal Fenik. Večerným highlightom je obľúbený Nočný Dual Slalom, počas ktorého si dvojice bikerov a bikeriek merajú sily na paralelnej trati – ide doslova o súboj kto z koho.  

Nedeľa so sebou prináša tradičný BikeFest Maratón, ktorý má tento rok štyri trate rôznych dĺžok a náročnosti. Registrovať sa možno na:  

  • Veľký okruh (78,8 km), 
  • Stredný okruh (49 km), 
  • Malý športový okruh (29,1 km)
  • Detský okruh (3,6 km)

V disciplíne pribudlo aj viacero kategórií pre e-biky – a to preto, lebo sú súčasťou Greenway E-bike Cupu. Účastníci v Pro disciplínach potrebujú špeciálnu licenciu a účasťou na podujatí získavajú potrebné body v rámci pohára. Obľúbenou disciplínou je aj Specialized Downhill Race, kde na downhillovej trati Comeback možno pozorovať najlepších slovenských zjazdárov a zjazdárky.  

Zdroj: Bikefest

Po druhýkrát sa bude konať aj DrWitt Dirt Jump, ktorý je jedným z kôl Slovenského pohára Freestyle BMX/MTB Dirt Jump. Po ňom nasleduje nová disciplína Mulč Jam – bezpečné a tréningové skákanie do mulču, pri ktorom sa hodnotí kvalita prevedenia trikov. V nedeľu na návštevníkov čaká aj ďalšie adrenalínové divadlo – exhibícia slopestylových jazdcov, kde budú skákať také triky, ktoré ešte nikto nevidel - kvôli zachovaniu bezpečnosti budú skákať do nafúknutého airbagového dopadu. Adrenalínové disciplíny ukončí tzv. High Jump, počas ktorého sa jazdci pokúsia skákať čo najvyššie, niektorí až do výšky 10 metrov.  

Testovanie stoviek najnovších modelov bicyklov 

K tomu, čo robí BikeFest BikeFestom, do veľkej miery prispieva aj testovanie bicyklov. Desiatky vystavovateľov do Kálnice privezú najnovšie modely bicyklov, ktoré si môžu návštevníci otestovať. Tento rok by sme mali mať k dispozícii približne 300 bicyklov od viac ako 15 značiek, ktoré si môžu bikeri otestovať na testovacích okruhoch a zistiť, či im vyhovujú. Rovnako budú môcť testovať príslušenstvo a cyklopočítače od Garminu a po prvýkrát aj tretry – Shimano prinesie na BikeFest viac ako 40 párov.“

Tri dni plné skvelého programu   

Okrem toho si návštevníci môžu pozrieť bohatú expozónu, ktorej súčasťou bude viac ako 60 vystavovateľov a na jednom mieste tak nájdu všetko potrebné pre svoj bicykel. Okrem toho organizátori pripravujú pre bikerov premietania adrenalínových a bikových filmov, exhibície a autogramiády jazdcov, ako aj piatkovú a sobotnú párty, počas ktorej im zahrajú slovenskí a českí DJi a DJky. „Predpoklad pre víkend roka zabezpečíme, to, ako si ho návštevníci užijú, je na nich. Veríme však, že to bude nezabudnuteľný víkend plný zábavy, adrenalínu a skvelých spomienok,“ uzatvára Petra Liptajová. 

Birell BikeFest sa koná od 31. mája do 2. júna 2024 a vstup do areálu je úplne zadarmo, pretekári sa môžu už teraz online registrovať do svojich obľúbených disciplín. Ak to stihnú do 19. mája, získajú aj štartové číslo s vlastným menom.