Hviezdy seriálu ZOO sa stali krstnými rodičmi malých pánd červených!

Krstili v seriálových kostýmoch.

Bratislavská ZOO, v priestoroch ktorej sa nakrúca aj horúca seriálová novinka televízie JOJ, sa pred niekoľkými mesiacmi  potešila novému prírastku – dvom malým pandám červeným. Rozkošné stvorenia, ktoré patria k celosvetovo ohrozeným druhom, sú súčasťou kontrolovaného chovu a sú už piate v poradí. „Tieto pandy sme doniesli do ZOO tak, že sme sa prihlásili do záchranného chovného programu pánd červených v európskej asociácii zoologických záhrad a akvárií. Dostali sme sa medzi čakateľov a keď sme sa dostali na rad, dostali sme samičku a samčeka. Dnešné narodené mláďatá sú už piate narodené mláďatá tohto páru,“ prezrádza riaditeľka bratislavskej ZOO, Miloslava Šavelová.

Keď malé pandičky dosiahli patričný vek a prišiel na rad krst, pracovníci bratislavskej ZOO sa rozhliadali po vhodných krstných rodičov. Nemuseli ísť ďaleko, herci z nového seriálu – Marko IgondaAlenka Ďuránová si doslova len odbehli z nakrúcania, aby pandy pokrstili v areáli, v ktorom vyrábajú nový seriál. „Tým, že natáčame v ZOO a ja som absolútne perfektná ošetrovateľka ZOO, ktorá miluje zvierat, bolo prirodzené, že som dostala ponuku od ZOO, či by sme s Markom nepokrstili pandy červené a na to sa nedá povedať nič iné ako áno, samozrejme. Som rada, že som mala možnosť dostať sa až do ich výbehu a mohla som si ich pohladkať,“ hovorí o krste krstná mama, Alenka Ďuránová.

Pandy červené patria k ohrozeným druhom, preto ich chov  v zajatí je nielen nevyhnutný, ale aj prísne strážený a organizovaný. „Kam pôjdu, určí koordinátor chovu. Tie, ktoré sa narodili predtým, sú v iných záhradách a darí sa im výborne, máme o nich správy,“ povedala o osude malých pánd riaditeľka Šavelová. Aj ona spolu s ostatnými pracovníkmi ZOO sa stará o to, aby sa zachovali druhy, ktoré sú na pokraji vyhynutia. „Naša ZOO je zapojená v 15 takýchto projektoch,“ dodáva na záver.

Pozrite si reportáž z krstu a čoskoro vám prinesieme aj ďalšie novinky zo seriálu.