Vyvraciame mýty o roku 1890: Prečo si v seriáli "zahral" radiátor či exotické ovocie?

Takto to bolo naozaj.

Boli sme pred 127 rokmi skutočne až tak výrazne pozadu? Pre začiatok treba uviesť, že seriál 1890 nie je verným zobrazením všetkých reálií danej doby a rok 1890 treba chápať len ako približné ukotvenie v čase. Nejde teda o vernú dobovú rekonštrukciu. Podvysielaní prvej epizódy však napriek tomu mnohým divákom akosi nepasovali isté súvislosti. Prostredníctvom Facebooku sa ozvali desiatky pozorných fanúšikov s tým, že nerozumeli, ako mohli "" koncom 19. storočia existovať také pokrokové veci, ako napríklad ústredné kúrenie či exotické ovocie na stoleNiektorých dokonca prekvapilo aj to, že šľachta v kaštieli nesvietila sviečkami, ale lampami s elektrickou energiou. Preto sme sa rozhodli zodpovedať na tieto otázky prostredníctvom najpovolanejšieho odborníka, akým je samotný riaditeľ Múzea Betliar - aristokrata medzi múzeami - Július Barczi.  

1890 - ananas 1890 - ananas Zdroj: Prítomnosť ananásov v seriáli vŕtala mnohým z vás v hlave

Poďme pekne po poriadku. Prítomnosť radiátorov nie je žiadna veda, keďže ústredné kúrenie bolo súčasťou betliarskeho kaštieľa už na prelome 19. a 20. storočia. Zaujímavosťou je, že v kaštieli sa dokonca zachoval aj pôvodný kotol. "Andrássyovci, respektíve v tomto prípade Wisniewski, mali radiátory pod každým oknom maskované mosadznými mriežkami, aby zapadali do interiéru. Aj oni podliehali umeleckým trendom. Tie, ktoré sa vyskytli v seriáli a sú vystavené v Betliari, sú secesné, liate železom," vysvetľuje riaditeľ, ktorý poskytoval odbornú pomoc aj počas samotného nakrúcania seriálu. 

1890 - radiator 1890 - radiator Zdroj: Radiátory boli bežnou súčasťou kaštieľa už v 19. storočí

Šľachta v tom čase nemala problém ani s elektrickou energiou. Tá bola bežným štandardom už začiatkom 19. storočia. "Vedenie mali Andrássyovci vonku na stenách, okolo nábytku a vecí. Dnes to už máme všetko zasekané do stien podľa platných noriem. Zachovali sa dokonca aj pôvodné poistky," pokračuje Barczi.  

1890 - ananas 1890 - ananas Zdroj: Exotické ovocie bolo súčasťou života aristokracie už od stredoveku

Najväčším kameňom úrazu po zhliadnutí epizódy však boli jednoznačne misy prehýbajúce sa exotickým ovocím, ako sú ananásy či pomaranče. Ani tu však nemali tvorcovia za cieľ zavádzať divákov. "Exotické ovocie bolo intaktnou súčasťou života aristokracie už od čias Mateja Korvína. Darovať na nový rok citrón, to bola veľká vec. Z ďalekej cudziny sa dovážalo exotické ovocie, korenie. Exotika bola bežná. Okrem ananásov či pomarančov to bolo aj exotické vtáctvo a v neposlednom rade aj palmy, banánovníky či pomarančovníky," hovorí riaditeľ Múzea Betliar. Veríme, že sme vám vďaka skutočnému odborníkovi pomohli pochopiť problematiku danej doby o čosi lepšie a ďalšie sledovanie seriálu už bude bez "rušivých" elementov.

Sledujte ďalšiu epizódu historického seriálu 1890 opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Prvú epizódu nájdete v našom bezplatnom archíve!

Martina Molčanová

Martina Molčanová

Venujem sa rôznym témam z Gemera a jeho okolia. Na mojej práci ma veľmi baví, že každý deň je niečim iný, zaujímavý a častokrát môžeme našimi reportážami aj pomáhať. Pokojne ma môžete kedykoľvek kontaktovať cez facebook - Martina Molčanová TV JOJ alebo prostredníctvom mailu: molcanova@joj.sk

Viac článkov od autora

HLÁŠKYZO SERIÁLU