Kópia alebo čistý originál? Čo má detektív Marton spoločné so Sherlockom a Poirotom?

Odpoveď vám dá jeho predstaviteľ Ján Koleník.

V historickom seriáli 1890 sa postupne zoznamujeme s mnohými zaujímavými postavami, ktoré prinášajú nielen napätie, ale aj humor a nekonečné množstvo záhad. Hlavnou postavou je detektív János Marton, ktorý prišiel na Betliar z Pešti, aby vyriešil záhadnú smrť slúžky Eržiky. Postupom času odhaľuje, že táto vražda nie je jediná a musí sa popasovať s ďalšími záhadami. 

Mnohí z divákov prirovnávali Martonovu vizáž, sebavedomé správanie a celkové vystupovanie k slávnym detektívom ako Sherlock Holmes či Hercule Poirot. Samotný predstaviteľ Martona herec Ján Koleník to však vidí úplne inak a inšpiráciu podľa neho treba hľadať inde. „Vôbec to nie je inšpirácia, jediné, čo nám môže napadnúť, sú nápadné fúzy, klobúk, palička, no treba povedať, že každá detektívka má istú mustru. Je to žáner, ktorý vychádza z určitej štruktúry,“ vysvetľuje Koleník.

Zdroj: TV JOJ

Obľúbený herec zároveň vidí inšpiráciu skôr v slovenských reáliách a slovenskom kraji v časoch dávneho Uhorska. „Je to Gemer a prípady, ktoré sa v danej oblasti zachovali v kronikách a archívoch. Na ich základe vznikol scenár a seriál. Je to teda veľmi lokálna záležitosť,“ dodáva predstaviteľ detektíva Martona.

Historický seriál 1890 pokračuje už v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Najnovšiu epizódu 1890 nájdete v našom bezplatnom archíve!

HLÁŠKYZO SERIÁLU