Všimli ste si to aj vy? Táto scéna z 1890 nemá na Slovensku obdoby!

Čo je na nej také neobvyklé?

Scéna z úvodu najnovšej epizódy historického seriálu 1890, kde sa Marton s grófom Wisnieskim vracajú späť do kaštieľa peši, sa navždy zapíše do histórie slovenského seriálu. Za všetko môže neobvyklý spôsob spracovania, akým sa rozhodli tvorcovia tento obraz nakrútiť. Ide o jeden z najdlhších filmovým záberov bez strihu v slovenskej seriálovej a filmovej tvorbe vôbec.

Grom celého obrazu bol dialóg týchto dvoch hlavných postáv. Marton musel najprv vysvetliť Wisniewskemu, čo sa mu práve prihodilo. Ak by totiž neprišiel v poslednej chvíli a nezachránil ho, gróf by výbuch stopercentne neprežil. Wisniewski bol Martonovi maximálne zaviazaný a za záchranu života mu dokonca prisľúbil nové auto. Detektív však chcel niečo úplne iné – počuť celú pravdu o grófovom živote a sadistických praktikách na slúžkach. Počas niekoľkominútového kráčania mu teda gróf všetko bez okolkov vyrozprával.

Pozorní diváci si však mohli počas úmorného kráčania grófa s Martonom všimnúť niečo nezvyčajné. Celý vyše štvorminútový záber je totiž natočený súvisle, bez jediného strihu. Ide o premyslený zámer režiséra seriálu 1890 Petra Begányiho, ktorý sa mu skutočne podaril. „Chceli sme zdôrazniť dramatickosť dialógu počas toho, ako gróf začne hovoriť Martonovi pravdu. Záber sme nechceli strihať, aby mal divák pocit, akoby išiel okolo a počúval ich zblízka. Dôležitá teda bola autenticita,“ prezrádza režisér.

1890 - Jeden z najdlhších seriálových a filmových obrazov bez strihu 1890 - Jeden z najdlhších seriálových a filmových obrazov bez strihu Zdroj: PIKNIK PICTURES

Takéto nakrúcanie je mimoriadne náročné. Herci musia hrať svoje repliky súvisle niekoľko minút bez toho, aby sa čo i len raz pomýlili. V opačnom prípade sa musí točiť celý obraz odznova. Aj to je dôvod, prečo sa táto scéna točila až dvanásťkrát. Herci i štáb strávili na nakrúcaní takto náročných obrazov celé hodiny, než vznikol výsledný produkt, aký už vidíme v televízii.

Seriál 1890 pokračuje s ôsmou epizódou opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Celú epizódu nájdete v našom bezplatnom archíve!

HLÁŠKYZO SERIÁLU