recept_dezert

Dezert: Zahrám si dnes šachy

Dezert z keksov so smotanovým krémom.

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

200g maslo

150 g mak mletý

2 balenia BB keks

trstinový cukor

2x bánovecká nátierka neochutená

2 lyžice hladká múka

vanilkový extrakt

kôra z jedného pomaranča a citróna

3 vajcia

2 žĺtka

2 x mascarpone

kyslá smotana

smotana na šľahanie

ovocie

Postup:

Maslo rozpustíme s trstinovým cukrom, rozmixujeme BB kekse, maslo nalejeme do keksov, dáme do okrúhlej formy a zatlačíme. Pečieme 10min na 180°C. Banoveckú nátierku šľaháme 10min, pridáme trstinový cukor, následne pridáme hladkú múku, citrónovú a pomarančovú kôru ,vajcia a keď máme všetko spojené, pridáme mascarpone, mak a šľaháme do hladka. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Hmotu nalejeme na vychladnuté keksy a pečieme na 175°C 20-25min a potom znížime teplotu na 100°C a pečieme 30-40min. Necháme vychladnúť a ozdobíme vyšľahanou kyslou smotanou s cukrom a na vrch dáme lyofonizované maliny a mak.

Domáci chlieb

Ingrediencie:

900 ml hladka muka 

350 ml vlažná voda

1 sušené drozdie

Čajová lyžička rasce

2x čajová lyžička soli

Postup:

Všetky ingrediencie si zmiešame a necháme kysnúť 9-12 hodín. Potom si chlebík stočíme do ošatky, necháme podkysnúť cca 1 hodinu, rozohrejeme si rúru na 250 stupňov a chlebík pečieme vo vopred predhriatom jenskom skle 35 min. zatvorený a potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a pečieme 25 minút odokrytý.

redakcia / AB

redakcia / AB

Viac článkov od autora
Tagy: Dezert