Dezert: Veľká nenarodeninová oslava v Lapáši

Dezert: Veľká nenarodeninová oslava v Lapáši

Torta.

Pripravte si doma recepty z dnešnej epizódy Bez servítky.

Korpus:

(množstvo je na veľkú 28 cm tortovú formu, ale jednoducho si ho môžete prerátať aj na menšiu)

8 vajec (alebo množstvo prispôsobte veľkosti formy)

240 g práškového cukru (30 g na 1 vajce)

240 g oleja (30 g na 1 vajce)

200 g vody (2 5g na 1 vajce)

480 g hladkej múky (60 g na 1 vajce)

2 kypriace prášky do pečiva (1/4 čl na 1 vajce)

Štipka soli

Krém:

1000 g Mascarpone (môžete polovicu zameniť za tvaroh)

500 g jemného tučného tvarohu

250 g šľahačkovej smotany

300 g bielej čokolády

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Primiešame do neho polovicu cukru. Žĺtky a druhú časť cukru vyšľaháme do bielej peny. Pridáme olej a vodu. Nakoniec múku s kypriacim práškom. Do cesta jemne po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Najprv asi 2 lyžice, aby cesto zredlo a potom postupne zvyšok. Cesto vylejeme do papierom vystlanej formy.

TIP: Formu ničím nevymazávame, aby sa nám cesto pri pečení prilepilo o okraje formy, čo je zámer, pretože sa potom pri chladnutí nescvrkne. 

Korpus pečieme pri 170°C asi 50 minút. Prepečenie kontrolujeme špajdlou. Pokiaľ by sa nám vrch zdal moc hnedý, prikryjeme ho alobalom. Upečený korpus necháme vychladnúť v pootvorenej rúre. Ja do dvierok zavriem rúčku od drevenej varešky.

Krém:

Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme so smotanou na šľahanie do tuha. Trvá to asi 1 minútu, určite nie viac. Pozor na prešľahanie. Potom pridáme tvaroh, vymiešame do hladka a nakoniec prišľaháme ešte teplú (nie horúcu) roztopenú čokoládu. Keby do studeného krému pridáme vychladnutú čokoládu, pri šľahaní by sa zrazila, vznikli by malé hrudky. Pozor na to. Krém dáme zachladiť do chladničky, pokiaľ nám vychladne korpus. Vychladnutý korpus prekrojíme na 3 pláty. Spodný plát položíme na servírovací tanier alebo podnos. Potrieme ho sirupom (0,5 dcl ovocného sirupu, 0,5 dcl rumu, 1 dcl vody), tenkou vrstvou džemu a asi 1/4 krému, na ktorý poukladáme čerstvé alebo mrazené ovocie. (mrazené ovocie najprv rozmrazíme a necháme pustiť šťavu). Na to položíme ďalší plát a postup zopakujeme. Posledný plát a boky torty potrieme tenkou vrstvou krému, aby korpus nevyschol.  Tortu prikryjeme alebo zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky najlepšie na noc. Po stuhnutí na tortu nanesieme zvyšok krému a precízne uhladíme. Môžeme ju ozdobiť čokoládovými stekancami.

Poleva: 50 g čokolády, 30 g masla, trocha mlieka podľa požadovanej hustoty - roztopíme vo vodnom kúpeli.

TIP: Stekance vytváram pomocou injekčnej striekačky, do ktorej natiahnem vlažnú polevu.

Vrch torty dotvoríme ovocím, pripadne jedlými kvetmi a inými ozdobami.

Tagy: Dezert