Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
3 kg mäsa (krk a klížka napol)
3 kg cibule (potápačske okuliare)
Malá plechovka paradajkového pretlaku
Mix papriky (sladká, údená, palivá)
Celú hlavu cesnaku
Majoránka
Chlieb obyčajný na zahustenie
Čierne korenie
Soľ
Ocot
Sadlo
Ako varím:
Na sadle v tlakovom hrnci (cca 5 veľkých lyžíc sadla) si urobíme dohneda cibuľu. Trvá to cca pol hodny. Pridáme mäso - klížku a krk a hneď posolíme, premiešavam a počkáme, kým sa mäso zatiahne. Pridáme trosku pretlaku. Pridáme zmiešané tri druhy papriky, zalejeme teplou vodou, zavriem tlakový hrniec a hodinu varíme. Po hodine otvoríme hrniec, scedíme mäso a dáme ho bokom a do šťavy pridáme 10 strúčikov cesnaku, majoránku, soľ, korenie a vydlabaný chlieb na zahustenie a varíme. Pridáme lyžičku octu. Necháme na nízkom ohni.
Knedľa:
1 kg hrubej múky
1 droždie (42 g)
Toastový chlieb
Cukor krupica
Soľ
Olej
Príprava:
Ako prvú si polovicu toastového chleba nakrojíme na malé kocky a dáme piecť do rúry. Do malej misky si rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru krupice a roztlačíme na kasičku (dáme k teplu a zahrejeme). Do veľkého mixéra dám celú hrubú múku a počkáme na kvások, než bude málinko hustý. Nachystáme si vlažnú vodu. Do múky pridáme celý kvások plus vlažnú vodu, ktorú pridávame postupne, osolíme a zapnete mixér. Cesto nesmie lepiť a nesmie byť tvrdé. Dáme kysnúť pod utierku cca na 30 minút. Potom rozdelíme cesto na doske na 3 časti a do každej časti pridáme kocky z upečeného toastu a prekladáme a robíme bochníky (guľky). Keď ich mame, prikryjeme utierkou a zase necháme kysnúť 10 min. po utierkou. Potom rukou vytvoríme knedle. Dáme do vriacej vody. Varíme 10 min. z každej strany. Hneď ako vyberieme, prepicháme vidličkou a polejeme málinko olejom. Krájame až po vychladnutí. Pred servírovaním môžeme dát napariť.