Hlavné jedlo: Krávičko má milovaná

Hlavné jedlo: Krávičko má milovaná

Hovädzí guláš s domácou knedľou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

3 kg mäsa (krk a klížka napol)

3 kg cibule (potápačske okuliare)

Malá plechovka paradajkového pretlaku

Mix papriky (sladká, údená, palivá)

Celú hlavu cesnaku

Majoránka

Chlieb obyčajný na zahustenie

Čierne korenie 

Soľ

Ocot

Sadlo

Zdroj: TV JOJ

Ako varím:

Na sadle v tlakovom hrnci (cca 5 veľkých lyžíc sadla) si urobíme dohneda cibuľu. Trvá to cca pol hodny. Pridáme mäso - klížku a krk a hneď posolíme, premiešavam a počkáme, kým sa mäso zatiahne. Pridáme trosku pretlaku. Pridáme zmiešané tri druhy papriky, zalejeme teplou vodou, zavriem tlakový hrniec a hodinu varíme. Po hodine otvoríme hrniec, scedíme mäso a dáme ho bokom a do šťavy pridáme 10 strúčikov cesnaku, majoránku, soľ, korenie a vydlabaný chlieb na zahustenie a varíme. Pridáme lyžičku octu. Necháme na nízkom ohni.

Knedľa:

1 kg hrubej múky

1 droždie (42 g)

Toastový chlieb

Cukor krupica

Soľ

Olej

Príprava:

Ako prvú si polovicu toastového chleba nakrojíme na malé kocky a dáme piecť do rúry. Do malej misky si rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru krupice a roztlačíme na kasičku (dáme k teplu a zahrejeme). Do veľkého mixéra dám celú hrubú múku a počkáme na kvások, než bude málinko hustý. Nachystáme si vlažnú vodu. Do múky pridáme celý kvások plus vlažnú vodu, ktorú pridávame postupne, osolíme a zapnete mixér. Cesto nesmie lepiť a nesmie byť tvrdé. Dáme kysnúť pod utierku cca na 30 minút. Potom rozdelíme cesto na doske na 3 časti a do každej časti pridáme kocky z upečeného toastu a prekladáme a robíme bochníky (guľky). Keď ich mame, prikryjeme utierkou a zase necháme kysnúť 10 min. po utierkou. Potom rukou vytvoríme knedle. Dáme do vriacej vody. Varíme 10 min. z každej strany. Hneď ako vyberieme, prepicháme vidličkou a polejeme málinko olejom. Krájame až po vychladnutí. Pred servírovaním môžeme dát napariť.

Tagy: Jedlo