Duranova

Simona Kozáková Závodská

(Alena Ďuránová)

Simona bola od malička vedená k láske ku koňom. Z drezúrneho jazdenia si však odniesla skôr lásku k dokonalosti a moci nad ostatnými. Pomerne rýchlo sa presvedčila, že kone sú len pochabá zábava a že ozajstné šťastie človeku môžu priniesť len peniaze. Podala sa na Osvalda a celý život robí všetko preto, aby sa mu zavďačila. Simona je stelesnenie „dokonalosti“. Povýšené držanie tela, svetlá aristokratická pleť, vlasy poslušne utiahnuté do uzla, aby ani jeden z nich nevytŕčal. Chladné vystupovanie a neprejavovanie emócií na verejnosti z nej robia robota, pri ktorom si nikto nemôže byť ničím istý. Nedostatky a chyby si nedovolí a nie je ochotná ich akceptovať ani u ostatných členov rodiny, nie to ešte u cudzích ľudí.

Aj keď Simona miluje peniaze, nedokáže si ich užiť. Neobklopuje sa zbytočným luxusom, nemíňa peniaze na dekadentné výstrelky. Sú pre ňu čisto symbolom moci. Simona sa stará o rodinné bohatstvo, ktoré pochádza najmä z biznisu s kŕmnymi zmesami.  Nikdy sa jej nepodarilo vybudovať si vrúcny vzťah ku koňom, aj drezúru robila len kvôli otcovi. Pre ňu je chov koní len „stratovou kratochvíľou“, ktorú otcovi so zaťatými zubami toleruje. V jej hlave sa stále rodia nové a nové nápady, ako by sa dalo zväčšovať rodinné bohatstvo, no  kone nie sú ani v jednom z nich. Otcova láska k nemým tvorom je pre ňu nepochopiteľná a v tejto veci sa rada pridáva na stranu Osvalda. Akonáhle sa vyskytne lepšia a výhodnejšia ponuka, je ochotná a schopná všetky kone do jedného odstrániť, len aby nestáli v ceste za úspechom. Simona je na prvý aj druhý pohľad bezcitná, mocichtivá a chamtivá podnikateľka, ktorá kvôli výhodnému biznisu pôjde cez mŕtvoly – aj tie rodinné. Láska je pre ňu slabosť.  Ani s jej manželom ju nespájajú veľké city. Karol Simonu zviedol, keď bola mladá a urobil jej dieťa a sľuboval večnú lásku. Len preto, aby sa dostal do rodiny Závodských, kde videl možnosť slušného života na vysokej nohe. Simona vie o Karolových záletoch, a aj napriek tomu, že ho nemiluje, nie je ochotná mu ich tolerovať.

Simona má dve deti, staršieho Filipa a mladšiu Bianku. Filipa však vo vile nevidno, je totiž už niekoľko rokov „odprataný“ v ústave. Pred piatimi rokmi urobil niečo, čo ho v Simoniných očiach urobilo nebezpečným a okamžite sa ho zbavila, len aby ochránila nie len seba, no najmä Bianku. Upla sa na svoje druhé dieťa, talentovanú dcérku, do ktorej vkladá všetky svoje nádeje. K svoju bratovi Adamovi pociťuje zášť, nerozumie ako mohol uprednostniť lietanie a cestovanie pred rodinným podnikom. Je ochotná ísť proti otcovi aj proti bratovi, len aby bola dokonalou v očiach Osvalda a aby spolu dosiahli ešte väčšie bohatstvo a moc.