13. august – Medzinárodný deň ľavákov: Toto sú ľaváci, ktorí ovládli svet

Patríte medzi nich?

Do polovice minulého storočia bolo „ľaváčstvo“ posudzované ako choroba alebo akýsi druh patológie. Ľaváci boli často zatracovaní či spájaní s hriechom a nečistotou. Dnes je jasné, že patrí medzi bežnú genetickú výbavu, základy ktorej sa tvoria už v prvých týždňoch tehotenstva. Napokon, následkom nadradenejšieho vplyvu pravej či ľavej hemisféry, stáva sa z nás plnohodnotne fungujúci človek, u ktorého môžeme do štvrtého roka života takmer s určitosťou prehlásiť, či ide o ľaváka alebo praváka. Faktom však zostáva, že nech už prioritnejšie používate ktorúkoľvek z rúk, treba dodať, že je to v poriadku. Nejde o žiaden druh genetickej mutácie. Ale o prirodzený vývoj.

K hrdým ľavákom sa dnes hlásia aj hviezdy ako Brad Pitt, Julia Roberts, Tom Cruise, Bruce Willis, Jim Carrey, Demi Moor či Rober De Niro. Z hudobníkov medzi nich patria napríklad Bob Dylan či Paul McCartney. V minulosti k nim patrili aj Július Cézar, Napoleon, Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Albert Einstain, Mozart, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin alebo Jimmy Hendrix. Aj táto povedzme prominentná „ľaváčska“ komunita môže byť do istej miery tiež dôkazom, že akákoľvek na pohľad „nevýhoda“, nemusí byť v konečnom dôsledku čímsi fatálnym.

Medzinárodný deň ľavákov vyhlásila organizácia Lefthanders International a pripomíname si ho od roku 1976. Cieľom Medzinárodného dňa ľavákov je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a nevýhodách byť ľavákom. Dodnes sú pre túto menšinu technicky neprispôsobené sporáky, drezy, počítačové myši, klávesnice či dvere. V dnešnom Dobrom ráne sme v rámci tejto témy hostili psychológa a špieciálneho pedagóga prof.PhDr. Mirona Zelinu, ktorý nám okrem iného porozprával aj čo to o “ľaváčskej” histórii. 

Zaujímavé rozhovory, aktuálne témy, recepty, či exkluzívni hudobní hostia, čakajú na vás každé ráno v Dobrom ráne na JOJke! Sledujte nás!

Čítajte viac:

ĽAVÁCI sú vo výhode! V čom všetkom sú lepší?