Einstein - Filip Koenig

Filip Koenig

(Juraj Loj)

Neznesiteľný génius s neodolateľným šarmom.
Filip je skutočný génius, má doktorát z fyziky a filozofie, je neuveriteľné bystrý a jeho logické myslenie má rýchlosť blesku, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že je nelegitímnym potomkom Alberta Einsteina. Jeho spôsob myslenia, nápady a logika sú vizualizované grafikou a vzorcami.

Okrem toho, že je múdry a vtipný má totižto šarm, ktorým si dokáže získať skoro každú ženu. Filipovi pracuje mozog na plné obrátky stále, nedokáže svoju hlavu vypnúť, a preto už roky nahrádza spánok alebo odpočinok liekmi – povzbudzuje sa amfetamínom, aby svoje udržal tempo. Jeho život je ako horská dráha, podriadený jedinému cieľu – vyriešiť tajomstvo „teórie všetkého“.

Okrem toho, že je Filip najmladším profesorom na univerzite v Bratislave, je svojím výskumom na ceste k riešeniu energetických problémov ekologickým spôsobom celého ľudstva. Má však málo času, pretože ho prenasleduje dedičná choroba, ktorá mu dáva iba sedem rokov života. Trpí totiž dedičnou Huntigtonovou chorobou, ktorá vedie nevyhnutne k smrti. Predtým, obyčajne u ľudí vo veku 30 – 40 rokov, vedie k demencii. Strata geniálnych schopností je však pre Filipa rovnako zlá ako smrť. Rozhodol sa, že keď sa objavia prvé príznaky demencie, radšej skončí svoj život sám. Aj preto sa Filip zameral na výskum, pretože ten ho môže urobiť nesmrteľným. Ak by však o ňom chcel niekto tvrdiť, že je bezcitný, nie je to pravda.
Filip chce svoje poznatky dať k dispozícii ľudstvu a v žiadnom prípade nie nejakej korporácii, ktorá na tom plánuje len zarobiť. On sa nedá kúpiť.

A keďže ho oberá o čas aj polícia, s ktorou musí spolupracovať, snaží sa ich „nevyriešiteľné“ prípady rozlúsknuť čo najskôr. A aj preto sú mu spoločensko-morálne konvencie ukradnuté. Hlavná vec, že sa prípad vyrieši čo najskôr. Využíva na to zvláštne vyšetrovacie metódy, vďaka ktorým sa dostáva do neustáleho konfliktu s vyšetrovateľmi Lenkou a Ivanom. Oni mu to však tolerujú, pretože z vyriešenia prípadov profitujú najmä oni.
Filip sa správa nezvyčajne aj na univerzite a jeho metódy vyučovania sú rovnako nekonvenčné ako tie vyšetrovacie.