Kameraman Ivety pochádza z Trebišova! Martin Žiaran vysvetlil: Prečo tam reálne nenakrúcali?

Úspešný na Slovensku, ale aj v zahraničí. Známy kameraman, Martin Žiaran, mal pod palcom kameru aj v seriáli Iveta. Sám pochádza z Trebišova, kde žil 18 rokov. Čo hovorí na pobúrenie obyvateľov mesta a prečo sa seriál reálne nenakrúcal v Trebišove?

Po prvých epizódach seriálu Iveta prišlo nadšenie zo strany divákov a taktiež aj rekord v sledovanosti. Iveta si všetkých doslova získala, no našli sa aj takí, ktorí spočiatku nerozumeli tomu, že v tomto seriáli ide o umeleckú výpoveď, nie odraz reality.

Na tejto mini sérii pracovalo množstvo ľudí, z ktorých niekoľko bolo práve z východného Slovenska. Kameraman Martin Žiaran je dokonca pôvodom z Trebišova, kde žil osemnásť rokov. 

Divákom, ktorých zaujímalo, prečo sa seriál netočil priamo v Trebišove, celú vec objasnil. Ako prezradil pre denník Plus jeden deň, nakrúcať priamo v Trebišove by bolo logisticky a produkčne veľmi náročné. „Nakrúcanie hraného filmu alebo seriálu je pomerne zložitý proces, ktorý si vyžaduje veľmi veľa ľudí, hercov a štábu na jednom mieste a na to potrebujete mať vytvorené konkrétne podmienky. Neustálym cestovaním medzi Bratislavou a Trebišovom by sme stratili veľmi veľa času, ktorý sme potrebovali venovať nakrúcaniu. Navyše, Trebišov nám nevyhovoval ani z výtvarnej stránky. Pre potreby tohto seriálu je príliš pekný, vysvetlil pre Plusku.

Nakrúcanie seriálu Iveta Zdroj: TV JOJ

Martin Žiaran navyše opísal, čo si myslí, že mohlo Trebišovčanov tak veľmi pobúriť. „Potrebovali sme vytvoriť ilúziu menšieho, ‚zanedbanejšieho‘ mesta. To je to, čo miestnych tak pobúrilo. Trebišov je v skutočnosti krásne zrekonštruované mesto, s históriou a nádherným parkom. Odporúčam sa tam ísť pozrieť, prezradil v rozhovore. Objasnil navyše, že si Trebišov vybral práve Petr Kolečko, autor námetu Ivety. „V tejto minisérii mesto funguje ako symbol jedného vzdialeného konca republiky. Takisto ako Bratislava je symbolom iného, opačného konca republiky,” vysvetlil taktiež Žiaran. Ten v skratke zhrnul, o čom seriál Iveta v skutočnosti je. „Je to komédia, ktorá si strieľa hlavne z ľudských vlastností. Je štipľavá, ale pod tým sa skrývajú vážne témy. A je dôležité si uvedomiť, že téma tejto minisérie nie je reálny život v Trebišove. Témami sú rasizmus, predsudky, závisť, ale aj priateľstvo, rodina, láska, spolupatričnosť, dodal famózny kameraman Martin Žiaran v rozhovore pre Plusku.

Nakrúcanie seriálu Iveta Zdroj: TV JOJ

Nenechajte si ujsť nové časti seriálu Iveta každú nedeľu o 20:35 na JOJke!