Nakrúcanie v budúcnosti: Ako zvládli tvorcovia Ivety vytvoriť modernú až sci-fi Prahu?

Režisér seriálu Iveta, Jan Hřebejk nám v rozhovore prezradil, ako si poradili s nakrúcaním budúcnosti v Prahe. Všimli ste si, v akom roku sa odohráva dej nových častí seriálu Iveta?

Súčasťou série nie sú len veľkolepé scény, ako napríklad pilotovanie helikoptéry. Orieškom pre tvorcov bolo rozhodne aj to, že sa veľká časť deja odohráva v budúcnosti. „Najzložitejšie alebo najveľkolepejšie bolo to predstieranie tej budúcnosti v Prahe. My tam hráme na to, že sa to odohráva v blízkej budúcnosti a jedna z takýchto destinácií má byť Praha, ktorá už žije v budúcnosti a jazdia tam iba elektrické autá a podobne,” prezradil nám režisér Hřebejk. Ten zároveň podotkol, že bolo ťažké predstierať Prahu v modernom šate, nakoľko tam veľa takýchto moderných budov ani neexistuje.

S vyobrazením budúcnosti sa ale popasovali inak. „Napadol nám taký fór. Robili sme to takými rôznymi prostriedkami, že napríklad sochár David Černý vyprojektoval takú robotickú vináreň, kde víno vozí robot a z takýchto blbostí sme urobili tú Prahu v roku 2027,” dodal Jan Hřebejk. Aj humorné situácie v seriáli Iveta sú postavené na tom, že sa dej odohráva v budúcnosti, ktorú chceli tvorcovia vyobraziť. V seriáli ste tak mohli sledovať paralelu medzi Ivetinou minulosťou aj budúcnosťou.

Sledujte seriál Iveta každú nedeľu o 20:40 na JOJke!