Miss World je už predo dvermi: S čím sa predvedie krehká kráska zo srdca Slovenska?

V Číne nás bude reprezentovať éterická Lujza.

Len pred pár dňami odcestovala na svetovú súťaž krásy Miss Supranational naša 2.vicemiss Petra Denková a už čoskoro sa do sveta vyberie aj samotná víťazka Miss Slovensko 2015, Lujza Straková. Našu krajinu bude reprezentovať na 65. ročníku súťaže Miss World, ktorá sa tento rok uskutoční v juhočínskom mestečku Sanya. O titul najkrajšej ženy sveta bude na najuznávanejšej súťaži bojovať dovedna 113 dievčat, ktoré si zmerajú sily v rôznych disciplínach, ako napríklad v športe či v talente. Okrem toho predstavia tvorbu domácich módnych dizajnérov, mediálnu podporu krajiny či svoje charitatívne zameranie. Práve charita je oblasť, na ktorú sa počas Miss World kladie veľký dôraz. Keďže jej organizátori  nepochybujú o tom, že delegátky zo všetkých krajín sú krásne, čím ďalej, tým viac kladú dôraz na vnútorné vlastnosti a cnosti dievčat. Prísne oko poroty si tak  namiesto postavy či kvality vlasov bude všímať predovšetkým  ženskú silu, empatiu, dobročinnosť či vytrvalosť. O tom, že sa z vnímania len vonkajšej krásy mierne upustilo, svedčí aj fakt, že sa na súťaži po prvý raz zrušila promenáda v plavkách. Oveľa dôležitejší bude tento rok slávnostný medzinárodný charitatívny večer. Lujza Straková naň privezie unikátny dar, ktorým je pozlátený tombakový set limitovanej edície medailí s názvom Pápeži v dejinách. Jeho autorkou je akademická sochárka Ľudmila Cvengrošová.

Pred samotným finále, kde sa rozhodne o víťazkách, čaká dievčatá maratón rozličných podujatí, večierkov či posedení. Je preto nutné, aby si so sebou súťažiace vzali množstvo šiat. Myslela na to aj Straková. Šaty na Miss World jej zapožičali napríklad módne návrhárky Jana Jurčenko či Viera Futáková, ktorá sa podpísala aj pod honosné finálové šaty v bielej farbe. Každá reprezentantka musí predviesť aj národný tanec v národnom kostýme, preto v Lujzinej batožine nebude chýbať ani nádherný slovenský kroj od spoločnosti spoločnosti PARTA - Slovenské ľudové umenie. V rámci talentovej disciplíny sa porote predvedie v scénickom tanci, ktorý odkazuje na Slovenské národné povstanie. ,,Je pre mňa česť predviesť pred medzinárodnou talentovou porotou tanečnú choreografiu, ktorá má spojitosť so slovenskou históriou. Trénovala som ju viac ako tri mesiace, dala do tréningov všetku silu a verím, že porotcov zaujme,“ hovorí Lujza, ktorá sa v minulosti venovala baletu.

Ako vidí Lujzine šance na svetovej súťaži riaditeľka Miss Slovensko, Karolína Chomisteková? „Je to veľmi milý a priateľský človek, preto sa nebojím, že by mala nejaký problém vychádzať v kolektíve. Myslím si, že zanechá veľký dojem. Je veľmi ľudská aj tým, že študuje vzdelávanie dospelých. Vie sa správať a vychádzať s rôznymi typmi ľudí . Ja verím, že jej to vyjde,“ myslí si Karolína. Finálový večer MISS WORLD sa uskutoční 19. decembra v Beauty Crown Grand Theatre. Prvý ročník súťaže o najkrajšie dievča sveta sa uskutočnil v roku 1951 vo Veľkej Británii, kde sa až do roku 1989 súťaž aj pravidelne konala. Stúpajúci záujem médií a verejnosti sa pričinil o vysokú sledovanosť, ktorá v jednotlivých ročníkoch dosiahla až 3 miliardy divákov.