Víťazky Miss Slovensko mieria na svetové súťaže: Aha, aké kroje ukážu v zahraničí!

Tri najkrajšie Slovensky už v nadchádzajúcom období opustia hranice Slovenska, aby mohli našu krajinu reprezentovať v zahraničí. Reč je o víťazkách Miss Slovensko 2019, ktoré vycestujú na svetové súťaže krásy.

Víťazky Miss Slovensko každý rok na jeseň odchádzajú na svetové súťaže krásy, na ktorých svojím šarmom a dôvtipom reprezentujú našu krajinu a bojujú o popredné priečky. Ako prvá mieri do sveta I. vicemiss Alica Ondrášová, ktorá už vo štvrtok odlieta na Miss International do Japonska. O pár týždňov odchádzajú na svetové súťaže aj víťazka Miss Slovensko 2019 Frederika Kurtulíková, konkrétne na Miss World do Londýna,II. vicemiss Natália Hrušovská na Miss Supranational do poľských Katovíc. Dievčatá si, tak ako každý rok, do veľkého sveta so sebou berú opäť množstvo kufrov plných nádherných šiat, v ktorých nás budú reprezentovať. Zháňanie garderóby však nie je ani zďaleka jedinou vecou, ktorú musia dievčatá pred odchodom vyriešiť. Pekné šaty a vysekané postavičky totiž v dnešnej dobe na úspech v súťaži určite nestačia. Absolvovala som niekoľkotýždňový kurz angličtiny v jazykovej škole. Napriek tomu, že mám angličtinu na dobrej úrovni, lebo v nej dlhodobo komunikujem, snažili sme sa to ešte doťuknúť. Navyše, Miss World sa bude konať v Londýne, tak verím, že ak na tom ešte popracujem, tak by som ich mohla ohúriť,“ nádeja sa Frederika Kurtulíková.

Keďže svetové súťaže sa často konajú v krajinách, v ktorých je úplne iná kultúra či zvyky, je dôležité náležite sa na to pripraviť. Svoje o tom vie aj Alica Ondrášová. V prvom rade som si naštudovala všetko o japonskej kultúre, pretože si myslím, že to je dosť dôležité. Majú úplne iné zvyky a tradície ako my. Náhoda bola, že môj angličtinár z jazykovej školy žil tri roky v Japonsku, tak ma naučil základné frázy a aj to, ako sa tam správať. Musela som tomu prispôsobiť aj svoju garderóbu, pretože inak vnímajú farby a módu celkovo. Nemajú radi výstrednosť, príliš hlboké výstrihy či vysoké rozparky,“ vysvetlila tmavovláska. Zaujímavosťou je, že missky absolvovali aj kurz sebalíčenia a kurz úpravy vlasov. Kým na Slovensku sa o ne stará tím odborníkov so zlatými ručičkami, vo svete to musia zvládnuť samy. Máme za sebou kurz vizážistov, na ktorom nás naučili, ako sa správne česať, líčiť na rôzne príležitosti. Je to dôležité, pretože musíme dobre reprezentovať našu krajinu a aj projekt Miss Slovensko. Líčenie, ktoré tam potrebujeme, je výraznejšie a iné ako denné líčenie. Takže tento kurz nám veľmi pomohol,“ dodala Natália Hrušovská.

Jedným z najdôležitejších kostýmov na svetových súťažiach je ľudový kroj, v ktorom majú naše reprezentantky vždy veľký úspech. Ondrášová si do Tokia vezie krásny slovenský svadobný kroj, ktorý je z jej rodnej obce Unín. Frederika Kurtulíková a Natália Hrušovská, ktoré odcestujú na svetové súťaže v druhej polovici novembra, predvedú v dievčenských krojoch z Podpoľania. Ich národné kostýmy sú mierne štylizované a vyšívané ručne – tradičnou technikou, ktorá je charakteristická pre túto oblasť – výšivka krivou ihlou. Pre Miss Slovensko ich zabezpečila majiteľka predajne Detvianske ľudové umenie, Iveta Smileková, ktorá je vnučkou známej vyšívačky a folkloristky Veroniky Golianovej. Všetky tri dievčatá nesú so sebou na medzinárodné súťaže aj slovenské umenie. Ručne vyšívané obrusy s čičmianskou výšivkou posiela s nimi do sveta Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), ktoré zároveň pribalilo našim víťazkám aj vyšívané brošne z rôznych oblastí Slovenska pre ich zahraničné kolegyne.

Dievčatám na svetových súťažiach želáme veľa šťastia a držíme im palce!

Foto: Gabriela Mendelová