Základom dobrého vínka je niekoľko vecí: Viete, ktoré to sú? TU hľadajte odpovede!

Na prvom mieste pri kvalite vína stojí hrozno. To by malo byť v prvom rade dostatočne zrelé, aby chuť výsledného vína vynikla. Čo ďalšie dôležité veci, na ktoré treba myslieť pri jeho výrobe?

Množstvo ľudí nevie, že by sa malo hrozno na víno oberať ešte ráno, a to preto, aby bolo studené. "K obratému hroznu sa treba správať s láskou," povedala v relácii Katarína Jesenská. Tá sa pri tvorbe relácie zamerala aj na vinárov - Rok vinára priniesol skvelé tipy pri pestovaní, ale aj pri tvorbe lahodného muštu či vína. "Máme trochu muštu, dáme tam trochu živnej soli. Je to štartovacia zmes pre kvasinky," prezradil skúsený vinár Peter Czako na začiatku výroby domáceho vínka. Postup ste mohli vidieť v relácii Na chalupe! 

Katka položila Petrovi dobrú otázku. Koľko vína dostaneme zo sto kilogramov hrozna a koľko muštu? "Múdre knihy hovoria, že to je okolo 70 až 75 litrov muštu a na víno to je okolo 60-65 litrov čistého vína," prezradil skúsený vinár. Ďalšie detaily výroby vína sa dozviete vo videu nižšie, ale aj v ďalších častiach relácie Na chalupe! 

Sledujte Na chalupe každú nedeľu o 16:50 na JOJke! 

Tagy: Na chalupe