Neviete sa rozhodnúť, či máte vysadiť v záhrade ruže, levanduľu či orgován?

My vám poradíme.

V relácii Nová záhrada ste mali možnosť vidieť tento víkend protagonistov, ktorí pracovali na predzáhradke v obci Siladice, ktorá sa nachádza pri Hlohovci. Majitelia boli ochotní investovať do svojej záhradky od 2000 do 2500 eur. Záhradku chceli skrášliť a mať pekný výhľad z okna. Chlapci sa rozhodli vysadiť do predzáhradky ruže, levanduľu, bambus, orgován alebo aj napríklad zemolez. My vám prinášame rady, aké podmienky rastliny potrebujú a ako je vhodné starať sa o ne:

RUŽA
Potrebuje slnko a miernu zálievku. Kvitne hlavne v júni, rez sa odporúča po odkvete a na jar, pH: Mierne kyslé až neutrálne. Krásne plné kvety bielej farby sú vhodné aj na rez do vázy.
LEVANDUĽA
Slnko, miernu zálievku a pH: Mierne zásadité až neutrálne. Kvitne VI.-X., rez dvakrát do roka. Zrezávame na jar a koncom leta.
BAMBUS
Slnko/polotieň, priemerná zálievka, nezrezávame, pH: Neutrálne. Nerozrastá sa agresívne a jeho expanzia sa dá zvládnuť.
ORGOVÁN
Plné slnko, mierna zálievka, pH: Neutrálne. Nie je potrebný tvarovací rez, táto odroda rastie v tvare takmer dokonalej gule. Kvitne V., rez v polovici leta.
DULOVEC JAPONSKÝ
Slnko/polotieň, výdatná zálievka, pH: Mierne zásadité. Kvitne IV., nevyžaduje rez. Plody sú vyhľadávanou pochúťkou pre vtáky, prípadne z nich možno variť husté džemy.
ZEMOLEZ
Slnko, mierna zálievka, tvarovací rez, pH: Mierne zásadité/mierne kyslé.

Pozrite si teraz zadarmo v archíve reláciu Nová záhrada a sledujte rôzne triky od záhradných odborníkov a nechajte sa inšpirovať, ako si vylepšiť možno práve tú vašu záhradu!