Stromčeky na kmieniku ako moderný doplnok v záhrade: Stačí si vybrať ten svoj!

Existujú aj netradičné alternatívy.

Stromčeky na kmieniku sa v slovenských záhradách tešia čoraz väčšej popularite. Vie to aj diváčka, ktorá sa obrátila na odborníkov z Novej záhrady s dotazom, týkajúcim sa práve kmieniku. „Chcela by som si zakúpiť do svojej záhrady, presnejšie do svojej skalky nejaký stromček na kmieniku, ale nič, čo by bolo z tuje. Mal by vyrásť maximálne do výšky 150 centimetrov a mal by mu vyhovovať polotieň. Čo by ste mi odporúčali?“ znela jej otázka.

Naši odborníci ponúkli „z fleku“ hneď niekoľko alternatív. „Podľa týchto podmienok by som navrhoval bršlen na kmieniku, borievku na kmieniku alebo borovicu na kmieniku, ale dá sa pracovať aj s inými možnosťami,“ hovorí František Laššák. Naša diváčka si vyslovene neželala pestovať tuje, preto je pravdepodobné, že by bola radšej, keby si do skalky zasadila niečo skutočne netradičné. Aj také riešenie máme naporúdzi. „Už som videl aj levandule a veci, ktoré neboli bežne pestované na kmieniku,“ dodáva František.

My dodávame, že relácia Nová záhrada pokračuje na JOJke opäť na jeseň, všetky doterajšie epizódy nájdete v archíve zadarmo a naši odborníci Martin Čurda a Fero Laššák sa vám budú venovať na webe a facebooku aj v priebehu letných mesiacov!

Autor: František Kozmon