Ruže pre každú záhradu. Ako sa správne starať o kráľovné kvetov?

Nechajte si poradiť!

Mať v záhrade ruže je snom mnohých majiteľov zeleného raja. Niet sa čomu čudovať, veď kráľovné kvetov patria k najstarším pestovaným rastlinám. Ruže sú mimoriadne obľúbené a zvyčajne dlhoveké. Vyniknú v modernej i vidieckej záhradke. Ak sa trápite s tým, ako ich pestovať, vôbec si nemusíte lámať hlavu. Nie je to nič zložité. Kráľovné záhrad sa vznešene len tvária.

Ako ruže teda pestovať a starať sa o ne správne? "Najvhodnejším mesiacom na strih ruží je apríl. Základný princíp strihu spočíva vo vyrezávaní starého a vytvorenie priestoru pre rast nového dreva," vysvetľuje prezident Slovenskej národnej ružiarskej spoločnosti František Glváč. Keď ste ružu ostrihali, treba ju pohnojiť. "Vhodný je maštalný hnoj, keď ho nemáme tak môžeme použiť granulované hnojivo na ruže," hovorí odborník. 

Zdroj: TV JOJ

​Záhradu si môžete skrášliť ružou Don Juan. Ide o stále kvitnúcu popínavú tmavočervenú kráľovnú kvetov s voňavými kvetmi. Bežne narastá až do výšky troch metrov. A kde je dobré ružu odstrihnúť? Zistíte to vo videu. 

Ruže sa výborne kombinujú s inými okrasnými rastlinami. Ich susedmi môžu byť napríklad šalvia, zvonček, ľalia, levanduľa či plamienok. 

Chcete sa dozvedieť viac o skrášlení záhrady? Sledujte už dnes o 15:50 hod. reláciu Nová záhrada!