Neviete, čo zasadiť k plotu? Nechajte si poradiť od odborníka!

Možností je viacero.

Pekné počasie láka stále viac ľudí von. Majitelia záhrad zase trávia svoj voľný čas najmä vo svojom zelenom raji. Veď po dlhej zime je rozhodne, čo robiť. Niektorí radi upratujú, ďalší vysádzajú, iní len tak leňošia. Tí, ktorí chcú vo svojej záhrade zmenu, môžu sa inšpirovať odborníkmi z relácie Nová záhrada. Ivan Hričovský tentokrát radí, čo vysadiť v blízkosti plota, aby bol priestor využitý a aby bolo ako užitočné, tak aj krásne. "Vybrali sme Aróniu čiernoplodú, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky. U nás je odroda Nero," približuje odborník na ovocné dreviny.

Arónia je úrodná, pravidelne a bohato rodiaca drevina. U nás má ľudový názov čierna jarabina. Arónia čiernoplodá je všestrannou liečivou rastlinou na udržanie pevného zdravie. Je vynikajúcim regulátorom štítnej žľazy. Arónia je bohatá najmä na modré a červené pigmenty, takzvané antokyány, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, zaisťujú ochranu buniek a dokážu viazať voľné radikály, ktoré sú postupným starnutím organizmu príčinou mnohých ochorení.

​Ak neviete, čo s priestorom pri plote, môžete si tam zasadiť napríklad aj čučoriedku Bluecrop. "Tieto čučoriedky sú úžasné najmä pre malé deti. Čo je dôležité, sú samoopelivé," hovorí Ivan Hričovský.

Čučoriedka Bluecrop je jednou zo základných odrôd svetového sortimentu. Vyšľachtili ju v Spojených štátoch v roku 1952. Čučoriedka Bluecrop je silne rastúci ker, ktorého výhony majú dĺžku 160 až 200 centimetrov. Dorastá do výšky 1,5 metra.

Ak chcete vedieť, ako sa o dreviny starať, pozrite si priložené video. 

Reláciu Nová záhrada môžete sledovať už v nedeľu o 15:50 hod. na JOJke!

Nevideli ste niektorú z predošlých relácii? Pozrite si ju v našom bezplatnom archíve.