Zabudnuté poklady slovenských záhrad: Moruše sa zo zelených oáz vytrácajú

Mať ju v záhrade sa ale oplatí!

Moruše sú veľké stromy, ktoré mnohí vnímajú ako tie, pod ktorými je večne neporiadok. A je to naozaj pravda. Moruša je ale ideálna do ekozáhrad. Ide o jeden z najstarších druhov ovocných stromov. Starostlivosť o morušu pritom vôbec nie je náročná. Nepotrebuje prakticky žiadnu chemickú ochranu, pretože ju nenapádajú škodce a netrpí ani chorobami.

"Moruša je veľmi vzácna a postupne sa nám z našich dedín a záhrad vytráca," priznáva odborník na ovocné dreviny Ivan Hričovský. Druhov tohto stromu je hneď niekoľko. "Poznáme čiernu, červenú, bielu a existuje aj červeno-fialová moruša," vyratúva.

​Mať morušu v záhrade sa ale oplatí. Poskytuje veľa ovocia a treba na to len málo námahy. Jej drobné plody sú bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín E. Tiež majú protizápalové účinky, prečistia krv, pomáhajú organizmu nadobudnúť rovnováhu a tiež znižujú krvný tlak.

Bohatá koruna stromov slúži aj ako domov operencov. Plody navyše nakŕmia vtáky a tak sa nemusia vrhať na iné stromy, ktoré máte vo vašej záhrade.

A kedy je ideálne morušu rezať a čo všetko sa z jej plodov dá robiť? To sa dozviete v priloženom videu.

Nevideli ste niektorú z predošlých epizód? Pozrite si ju v našom bezplatnom archíve.