Figy z vlastnej záhrady chutia najlepšie! Poradíme, ako si ich dopestovať

Dajte na rady odborníka a figovník sa vám odmení sladkou a chutnou odmenou.

​Figovník je v prvom rade významný ovocný strom. Jeho sladké a chutné plody si môžete dopestovať aj sami vo vlastnej záhrade. Figovníku sa v našich zemepisných šírkach darí najmä v regiónoch, kde sa veľmi úspešne pestuje vinič. Môžete ho ale mať aj v oblastiach, kde hrozia tuhé mrazy, no v takýchto regiónoch je lepšie figovník pestovať v nádobe a počas zimných mesiacov "ukryť" do chránenej zimnej záhrady.

Figovník pritom nie je náročný strom. Nepotrebuje prehnane kvalitnú pôdu, no ak mu doprajete dostatok živín, odmení sa vám vo forme bohatej úrody. Figovník dorastá do výšky dvoch až troch metrov, no môže vyrásť aj do 15 metrov. Jeho koruna je nepravidelná a široká.

Figovník je dnes už rozšírený v Južnej Európe, Malej Ázii, severnej Afrike, Strednom východe, Pakistane či Afganistane. Začali ho postupne pestovať ale aj v ďalších krajinách ako sú štáty Ameriky, južnej Afriky, v Austrálii či na Novom Zélande. Obľúbeným stromom je i v Európe, a preto ho môžete vidieť aj v Grécku, južnom Taliansku alebo Španielsku, kde ho pestujú v záhradách aj ako okrasný a tieniaci strom.

Ak chcete vedieť, ako postupovať pri výsadbe do voľnej pôdy, pozrite si priložené video.

Viac užitočných tipov a rád sa dozviete už dnes v relácii Nová záhrada o 15:50 hod. na JOJke!

Nevideli ste niektorú z predošlých epizód? Pozrite si ju v našom bezplatnom archíve.