Rajčiny v záhrade: Poznáte tajomstvo úspešného pestovania?

Kto raz ochutná vlastné paradajky, iné už chcieť nebude!

​Vlastné paradajky si vypestovať vôbec nie je zložité. Môžete ich zasadiť v záhone, skleníku či nádobách na balkóne. Aby boli paradajky naozaj chutné, stačí poznať tajomstvo úspešného pestovania. Nejde pritom o žiaden zázračný elixír alebo čarovnú formulku, ktorou by ste to dosiahli. Tajomstvo spočíva v celkovej starostlivosti o rastlinu od jej koreňov až po listy.

Rajčiny patria medzi teplomilné rastliny. Ich pestovanie si preto vyžaduje viac pozornosti než iné druhy u nás pestovanej zeleniny. Paradajky sa väčšinou pestujú z priesad, ktoré sa dajú zakúpiť v špecializovaných predajniach. Ak máte s rajčinami problémy, pozrite si priložené video, v ktorom dávajú praktické rady naši odborníci z Novej záhrady.

Paradajky pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, odkiaľ ich do Európy priviezli koncom 16. storočia. Najprv sa uchytili len v južných častiach Talianska, aj to sprvu len na okrasu, pretože ich miestni považovali za jedovaté. Rajčina na konzumné účely sa začala pestovať až v 19. storočí.